Hopp til hovedinnhold


Kan forutsi rytmeforstyrrelser

En norsk hjertespesialist har utviklet en metode som kan forutsi hvilke pasienter som kommer til å få alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Plutselig hjertedød på grunn av hjerterytmeforstyrrelser er en av de vanligste dødsårsakene i Norge.

En norsk hjertespesialist har utviklet en metode som kan forutsi hvilke pasienter som kommer til å få alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, skriver Dagens Medisin.

Kristina Hermann Haugaa har funnet ut at en ny ultralydmetode kan avsløre hvem som har risiko for rytmeforstyrrelser, og hvem som ikke har det.

Vanlig dødsårsak
Plutselig hjertedød på grunn av hjerterytmeforstyrrelser er en av de vanligste dødsårsakene i Norge og i den øvrige vestlige verden. Den største risikogruppen er personer som har hatt hjerteinfarkt.

Plutselig hjertedød hos yngre skyldes ofte arvelige hjertesykdommer.

Ujevn hjertekontraksjon
I sin doktorgradsavhandling har Haugaa undersøkt både yngre pasienter med alvorlige hjerterytmeforstyrrelser og pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt. Pasientene ble undersøkt med hennes nye metode for hjerteultralyd. Haugaa fulgte så pasientene over to år.

Haugaa fant ujevn hjertekontraksjon som en risikomarkør for å få hjerterytmeforstyrrelser. I tillegg beviste hun at den nye metoden vurderer risikoen bedre enn dagens metoder.

Les mer om saken i Dagens Medisin