Hopp til hovedinnhold


Kameraet avslører farlige utrykninger

"Dette er et skrekkeksempel," sier Pontus Albertsson. Filmen viser hvordan ambulansen presser biler til siden og kjører i høy fart. Med innspillinger som denne vil Umeåforskeren få blålysførere til å ta mindre risiko.

"Dette er et skrekkeksempel," sier Pontus Albertsson. Filmen viser hvordan ambulansen presser biler til siden og kjører i høy fart. Med innspillinger som denne vil Umeåforskeren få blålysførere til å ta mindre risiko, skriver Vi Bilägare.

DART (Driver Assist Record Tool) brukes i den daglig ambulansekjøring med kameraer i tre ambulanser. To i Umeå og en i Skellefteå. Når føreren setter seg i ambulansen registreres hans eller hennes brikke i buksemlommen og når blålysene slås på aktiveres også kameraene i vindusruten.

 Tilbake på stasjonen sendes filmen til en server og via internett kan man senere se på utrykningen. 

Det hele går ut på å lære seg fra egne erfaringer, noe som skiller  seg fra ambulansetjenestenes tradisjonelle utrykningsopplæring. Pontus Albertsson forteller hvordan utdanningen fram til begynnelsen av 2000-tallet var konsentrert om kjørebaner hvor man øvde på unnamanøvrering i høy fart. 

– Dråpen som fikk begeret til å renne over var når vi kjørte en ambulanse så hardt at den veltet på en glattkjøringsbane.  Da valgte ledelsen å lukke pengesekken, og tenke gjennom om man satset på rett utdanning. Tanken om en alternativ utdanning fødtes, sier Albertsson.

Norrlands Universitetsykehus befinner seg knappe to kilometer fra Umeås ambulansestasjon. En av stasjonens mest erfarne ambulanseførere er Tommy Åberg, som har kjørt utrykning siden 1981. 

– Vi har ikke vurdert utrykninger tidligere. Forskjellen er enorm fra vi fikk kameraene i bilen, konstaterer han.  

Les mer om saken hos Vi Bilägare