Hopp til hovedinnhold


Jubler for strikketepper til ambulansene

Ambulansetjenesten gleder seg stort over å motta 113 håndstrikkede strikketepper fra Kristiansand Husflidlag.

KRISTIANSAND: Hvert år er det noen barn som blir født i ambulansen, eller som blir født hjemme så plutselig at foreldrene ikke har alt klart, forteller Fædrelandsvennen.

En nyfødt baby er både naken og våt, og blir så lett kald.

Ambulansepersonalet gjør alt de kan for disse barna, men likevel er det en kjensgjerning at flere av dem blir kalde. Det ville Kristiansand Husflidslag gjøre noe med.

I fjor strikket husflidslagets medlemmer over 100 små, deilige strikkeluer som ble overrakt til ambulansen. De ble mottatt med stor glede.

Men fremdeles trenger de nyfødte noe å ha over og rundt seg. Ambulansetjenesten ønsket seg strikkede ulltepper, og spurte Kristiansand Husflidslag om de kunne strikke noen.

Og det kunne de! Husflidslaget satte seg som mål å strikke 100 tepper – to til hver av de 50 ambulansene i Agder. En vet aldri når eller hvor det kan bli født tvillinger! Til nå har det kommet inn 113 tepper. De ble nylig overrakt til ambulansetjenesten på høytidelig vis.

Stor kreativitet

– Dette er helt perfekt. For en jobb dere har gjort, sier Annika Johansen lykkelig.

Hun er stasjonskoordinator for ambulansetjenesten i Kristiansand og Vennesla. Alle teppene er håndstrikket, unike og ulike, og strikket i ulike teknikker i og i fine farger.

Ambulansearbeiderne er imponert over kreativiteten, kvaliteten, innsatsen og omsorgen som er lagt ned i hvert enkelt teppe. Her er det intrikate hullmønster, dominostrikk, lappetepper og enkle, ensfargede tepper.

Hun har mange ganger fått høre fra fødeavdelingen at de nyfødte som blir født i ambulansen er kaldere enn de burde være når de kommer inn til sykehuset.

Nedkjøling gir en økt risiko for infeksjoner og også risiko for lavt blodsukker siden de må bruke så mye av sine energireserver på å produsere varme. Det er dessverre også et problem om sommeren.

– Derfor er vi kjempetakknemlige for disse flotte og varme teppene, sier Annika.

Alle ambulansene i hele Agder, samt Nissedal og Fyresdal får nå med seg to strikkede tepper, så de er klare om det blir en fødsel.

– Teppene blir gitt som gave til de nyfødte som fødes i ambulansen. Dette vil også bety mye for mødrene, det blir et hyggelig minne for livet, sier Annika.

Les hele saken på Fædrelandsvennen.