Hopp til hovedinnhold


Jorunn lå 50 minutter i snøen og ventet på ambulanse

Selv om folk i Snåsa i Trøndelag mistet ambulansen på natt og i helg, ble de lovet å beholde den hverdager på dagtid. Det hjalp ikke da Jorunn datt på isen en fredag i 15-tida, ifølge NRK Trøndelag.
Det var en fredag på førjulsvinteren at Jorunn og ektemannen skulle gå sin vanlige trimrunde hjemme på Finsås på Snåsa. Først innom skogen, så over på grusveg. Det var da det stygge fallet skjedde.
– Jeg tenkte at dette måtte være reint ille, det var så vondt, jeg lå bare og ropte, forteller Jorunn.
Hun sitter i godstolen sin når NRK besøker henne et par uker etter at hun kom hjem fra sykehuset. For det ble sykehusopphold på henne. Jorunn fikk konstatert flere brudd på lårbeinet.

Nedverdigende å ligge i snøen

Men det var egentlig ikke smertene som var det verste. Jorunn tar til tårene når hun forteller om den nedverdigende opplevelsen av å ligge hjelpeløs i snøen.
Sjøl vet hun ikke hvor lenge hun lå der på bakken fra det ble ringt 113. Bare at det var lenge, altfor lenge.
– De som var med meg mener det var cirka 50 minutter. Selv talte jeg ikke minutter, men jeg kunne ikke skjønne hvorfor ambulansen ikke kom. Snåsa har jo dagambulanse. Det burde ikke tatt mange minuttene å finne meg, sier Jorunn. Hun er pensjonert hjelpepleier fra kommunen og kjenner logistikken innen helse og omsorg godt.
Det hun ikke visste var at Snåsa-ambulansen denne dagen var tatt ut av drift og stod ubemanna i garasjen.
Ambulansen stod parkert ikke mange kilometerne fra der hun lå hjelpeløs på trimstien.

Må vente på ambulanse fra Grong

Snåsa kommune og Helse Nord-Trøndelag har noe ulik oppfatning av hvor mange dager dagambulansen er tatt ut av drift denne høsten.
Kommunen mener dagambulansen har stått parkert elleve dager. Helse Nord-Trøndelag har loggført åtte dager med ubemanna dagambulanse på Snåsa fra september til og med november 2019.
– Vi hadde ikke tatt ut denne ressursen dersom vi ikke hadde ment at det var trygt, sier Sturla Hammer i Helse Nord-Trøndelag. Han viser til at det er to døgnkontinuerlige ambulanser med god kapasitet plassert i nabokommunen Grong.
Ambulanseberedskap og responstid er den store snakkisen blant folk i Snåsa. Bortimot alle familier har en historie å fortelle om lang ventetid. På sosiale medier sprer snåsningene erfaringer seg imellom.
Les mer om saken hos NRK Trøndelag