Hopp til hovedinnhold


Jordmødre ventet i over to timer med å kontakte ambulanse

Får advarsel: Helsetilsynet mener jordmødrene sviktet og utsatte pasienten for fare da de ventet med å kontakte nødetatene, skriver VG.
To jordmødre har fått hver sin advarsel fra Helsetilsynet i kjølvannet av en hjemmefødsel vinteren 2014.
Helsetilsynet mener at behandlingen jordmødrene ga kvinnen etter fødselen er uforsvarlig.
Da det oppsto komplikasjoner etter fødselen, ventet jordmødrene i over to timer før en ambulanse ble tilkalt.
– Vi har gitt advarsler fordi de har sviktet på et sentralt område av jordmor-virksomheten hvor svikten kan medføre stor fare. Etter at barnet var født, handlet de ikke i tråd med retningslinjene. Det er veldig klare retningslinjer på hvordan de skulle håndtert situasjonen, sier Aud Nordal, fagdirektør i Statens helsetilsyn til VG.

Besvimte

I et brev til Helsetilsynet blir hendelsesforløpet beskrevet. Det ble gjort flere forsøk på å få ut morkaken, uten at det lykkes. Halvannen time etter fødselen skal pasienten ha besvimt, står det i rapporten. Da pasienten våknet ble hun servert sukkerholdig vann. Det gikk bra med barnet.
I vedtaket fra Helsetilsynet kommer det fram at jordmødrene prøvde å ringe innleggelsestelefonen for gravide hos Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus seks ganger før de ringte 113, slik retningslinje krever. Da ambulansen ble tilkalt hadde det gått over to timer siden barnet var født.
Pasienten skal da ha hatt magesmerter og begynt å blø.
– Konsekvensene kan bli fatale. Selv om blødningene ikke er store, så er det helt uforutsigbart. Etter en time skal ambulansen øyeblikkelig tilkalles uansett, sier Nordal i Helsetilsynet.
I korrespondansen til Helsetilsynet, skriver primærjordmoren at beslutningen om å ringe kvinneklinikken før 113, var at hun ønsket en rolig overflytting.
Les mer om saken hos VG