Hopp til hovedinnhold


– Jeg har ikke ord

Politiet reagerer på at bilister ikke stopper når det skjer bilulykker. - Det er ikke et valg, det er en plikt, sier fagleder Jøran Solheim ved operasjonssentralen i Rogaland politidistrikt til Stavanger Aftenblad.
- Spesielt ved alvorlige hendelser er det skremmende at folk ikke stopper. At folk bare kjører videre er så.. Jeg har ikke ord, sier fagleder samband Jøran Solheim ved operasjonssentralen i Rogaland politidistrikt.

Skremmende

På årets siste dag i 2013 omkom en 37 år gammel kvinne i en front mot front ulykke i Byfjordtunnelen. I den andre bilen satt en 20 år gammel mann og en 19 år gammel kvinne. Begge er alvorlig skadet.
Under selve ulykken i Byfjordtunnelen reagerte flere av de som stoppet på at så mange kjørte forbi. Politiet fikk flere meldinger om dette og reagerer på at bilister ikke stopper når det skjer ulykker.
- Flere som hadde stoppet ringte og fortalte at mange bare kjørte forbi, sier Solheim.
Han er klar på at å stoppe er en plikt, ikke et valg.
- Det er enklere å leve med at en stoppet og hjalp til, enn med at en bare kjørte videre, sier han.
Faglederen ber folk heller stoppe en gang for mye enn en gang for lite.
- Selv om andre allerede har stoppet skal du fremdeles stoppe og se om det er behov for hjelp. Du vet aldri hvor stort omfanget av ulykken er, sier han.

- Du er ikke alene

Mange vegrer seg for å stoppe ved et ulykkessted. Noen ganger fordi de er alene i bilen og er usikre på hva de skal og bør gjøre.
- AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) er utrolig flinke til å hjelpe via telefonen. Du får hjelp og er ikke alene selv om du er alene på selve ulykkesstedet, sier Solheim.
Nødetatene rykker ut så raskt som mulig.
 
Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad