Hopp til hovedinnhold
New York City Fire Department (FDNY) Ambulansepersonell med ymse smittevern- utstyr løfter en mann inn i ambulansen under det pågående utbruddet av covid-19 i Brooklyn 16. april, 2020. REUTERS/Lucas Jackson /NTB scanpix

– Jeg er livredd, forteller en ambulansearbeider i byen

New York City Fire Department (FDNY) Ambulansepersonell med ymse smittevern- utstyr løfter en mann inn i ambulansen under det pågående utbruddet av covid-19 i Brooklyn 16. april, 2020. REUTERS/ Lucas Jackson / NTB scanpix


NEW YORK CITY: Mens antall smittede av koronavirus har steget til nye høyder, må ambulanse­personell ta avgjørelser på liv og død om hvem som får komme på sykehus, og hvem som må bli hjemme.

I slutten av mars deler Phil Suarez, en erfaren paramedic med 26 års tjeneste, og flere andre kolleager sin redsel med leserne i the New York Times.

Det første av mange oppdrag den natten involverte en 24 år gammel mann med feber, smerter i kroppen og en hoste som hørtes ut som en sementblander. 

Paramedisineren i Brooklyn tok feberen som viste 39,5 og noterte seg skremmende vitalia som hintet om koronavirus: kritisk lav oksygenmetning i ellers greie lunger, mens hjertet slo som hos en maratonløper. Han ble tatt til nærmeste sykehus. 

Deretter neste oppdrag nesten umiddelbart etterpå: en 73 år gammel mann med de samme symptomene som den unge. De tok ham til sykehus også. 

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.