Hopp til hovedinnhold


Israel angriper helsearbeidere

En israelsk menneskerettsgruppe hevder at Israel med vilje angriper helsearbeidere. En israelsk kaptein bekrefter at ambulanser er legitime mål.

israelJerusalem (ANB-NTB-AFP):
En israelsk menneskerettsgruppe hevder at Israel med vilje angriper helsearbeidere. En israelsk kaptein bekrefter at ambulanser er legitime mål.

Se: Internasjonale Røde Kors om helsearbeidere i krig

– Vitnesbyrd har avslørt at det israelske militæret angriper helsearbeidere som frakter sårede på Gazastripen. Ambulanser, leger og annet helsepersonell er blant målene, sier Leger for menneskerettigheter (PHR) i en uttalelse.

PHR opplyser at de har vitnesbyrd om minst ti tilfeller der medisinsk personell har blitt angrepet.

Gruppen viser blant annet til telefonsamtaler med ansatte ved al-Awda-sykehuset i Gaza by som forteller at det er vanskelig å sende ambulanser fordi de stadig kommer under angrep.

Et medlem av Røde Halvmåne på Gazastripen sier at israelske Apache-helikoptre skyter på ambulansene så fort de har forlatt sykehuset.

Ambulanser legitime mål
Israel hevder på sin side at militæret gjør sitt ytterste for å unngå sivile tap. Likevel sier kaptein Ishai David, talsmann for hæren, at Israel har rett til å angripe ambulanser.

– Vi vil kunne skyte på alle slags kjøretøy som frakter terrorister. Ethvert verktøy som brukes til terrorisme er et legitimt mål for oss, sier David til ABC Nyheter.

Danske klinikker angrepet
Kirkens Nødhjelp i Danmark driver tre mobile klinikker på Gazastripen. Disse ble natt til mandag bombet, på tross av at de er tydelig merket, opplyser organisasjonenes generalsekretær, Henrik Stubkjær.

Han beskriver angrepene som brudd på Genevekonvensjonen.

– Jeg er dypt sjokkert over at de israelske angrepene som er direkte rettet mot humanitære mål. Angrepene gjør hjelpearbeid umulig, sier Stubkjær.

Kalt inn på teppet
Tirsdag ble Israels ambassadør kalt inn på teppet av Danmarks utenriksminister Per Stig Møller.

– Vi krever en forklaring fra ambassadøren fordi slike angrep ikke burde finne sted, sier Møller, som understreker at han ikke tror angrepene er utført med vilje.

Utenriksministeren legger til at det er bred enighet i Danmark om å fordømme rakettangrepene fra Hamas.

– Rakettangrepene er årsaken til denne konflikten, men vi tar samtidig avstand fra den overdrevne bruken av militærmakt fra israelsk side, slår Møller fast. (ANB-NTB-AFP)

Fakta om den humanitære situasjonen på Gazastripen

* Både FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) mener det nå er en total humanitær krise på Gazastripen.

* Minst 635 palestinere er drept og rundt 2.900 såret siden krigen startet 27. desember.

* Den skjøre kraftforsyningen, som allerede er sterkt svekket av Israels 18 måneder lange blokade mot Gazastripen, kan føre til at en halv million mennesker blir uten rent vann.

* Over én million sivile er ubeskyttet mot de mange israelske angrepene, og rundt 80 prosent av befolkningen har ikke mulighet til å greie seg selv.

* FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anmoder Egypt om å åpne sine grenser for å gjøre det mulig for Gazastripens sivilbefolkning å flykte.

* Israel avviser at det er en humanitær krise på Gazastripen. (Kilde: AP, UNICEF, UNHCR, WHO, Røde Kors) (ANB-NTB)