Hopp til hovedinnhold
Nordlandssykehuset i Bodø.
Nordlandssykehuset i Bodø. Foto: Røed, Wikimedia Commons


Inviterer helseminister: – Kom hit, så skal du få se hva avstand er for noe

Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

– Jeg tror ikke han helt skjønner problemene vi sliter med, sier sykepleier og paramedic Ingebjørg Schrøder til Fagbladet. Hun var den første som sa opp jobben sin i protest mot å gå tilbake til hjemmevaktordning.

Torsdag ettermiddag kom Høie med svar til stortingspolitikere som reiste spørsmål om situasjonen i Steigen, der brorparten av alle ansatte ved ambulansestasjonen har sagt opp sine stillinger i protest.

Ved ni av 21 ambulansestasjoner i Nordland er det tilsvarende situasjon, men i Steigen har de ansatte gjort opprør mot hjemmebaserte vaktordninger.

I dag kom Høie med sitt svar til dem som kjemper for ambulansetjenesten i Steigen. Det svaret er de lite fornøyde med.

Vakt hjemme

I Steigen har ambulanseansatte hjemmevakt i påvente av utrykning, noe som medfører unødvendig tidsbruk ved utrykning.

Så kom korona. Som et pandemitiltak ble hjemmevaktordningen midlertidig avviklet og ansatte overført til tjeneste på stasjonen i Leines.

Der jobbet vaktlagene sammen og rykket ut sammen. I august fikk de beskjed om å gå tilbake til gammel ordning med å sitte hjemme og vente på utrykning.

Det er ikke aktuelt. Nå har de fleste sagt opp.

– I tilfelle smitte

Bent Høie viser til at mer robust tjeneste var påkrevd på grunn av pandemien.

– Det ble mer robust med tanke på eventuell smitte blant ansatte, ved at sykdom i ett eller to vaktlag ikke ville slå ut tjenesten.

Helse Nord RHF har informert meg om at dette ble foretatt som et strakstiltak og at tiltaket ble tydelig kommunisert å være midlertidig, svarer Høie.

Han viser videre til at Helse Helse Nord RHF nå utarbeider strategi for prehospitale tjenester i helseregion nord.

– Det er et ikke-svar

– Han svarer jo ikke på problemet vårt. Dette oppstod ikke som en følge av koronaberedskapen. Det har vært langvarig misnøye med vaktordningen

Nå som vi har hatt en akseptabel vaktordning i halvannet år, så er det helt bak mål gå tilbake til en dårlig ordning, sier Schrøder.

Hun er heller ikke betrygget av de tiltakene Helse Nord har lovet Høie at de iverksetter.

– Når det eneste kjente tiltaket er at de lyser ut stillingene til oss som har sagt opp, så er det ikke mye betryggende. Også ved andre stasjoner i Nordland truer nå ansatte med oppsigelse, sier Schrøder.