Hopp til hovedinnhold


Internasjonal studie: Norsk helsevesen får tommelen ned av folket

Det norske helsevesenet scorer dårligere enn gjennomsnittet av andre land som deltar i en ny undersøkelse, ifølge VG.
Helsevesenet her hjemme får lavere score på de fleste områder enn de andre landene. Det kommer frem i en rykende fersk undersøkelse gjennomført av den amerikanske stiftelsen Commonwealth Fund hvor vanlige mennesker blir spurt om deres opplevelse av helsevesenet.
De øvrige landene som deltok i undersøkelsen er: Australia, Canada, Frankrike, Tyskland, Nederland, New Zealand, Sverige, Sveits, Storbritannia og USA.
I undersøkelsen ble deltagerne bedt om å vurdere hvor godt helsetjenesten fungerer.
Scorer dårligere
- Det er spesielt på områder som ventetid at det norske helsevesenet scorer lavere enn gjennomsnittet. Dette er for eksempel ventetiden på legetime, legetime hos spesialist og på planlagt/ikke-akutt operasjon. I tillegg oppgis det høyere ventetid på akuttmottakene, sier Mona Haugum, forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, til VG.
I tillegg har nordmenn dårligere erfaringer med hvor mye tid legen bruker på pasientene, opplevd kvalitet på legehjelp, informasjon og organisering i forbindelse med sykehusutskrivelser og feilmedisinering eller feilbehandling, og åpenhet rundt dette.
Ikke overrasket
Helseminister Bent Høie er ikke overrasket over undersøkelsen og sier den nye regjeringen jobber for å skape pasientenes helsevesen.
Les mer om saken hos VG