Hopp til hovedinnhold
Ambulanse venter på oppdrag i Kirkenes, Helse Finnmark. Foto: Live Oftedahl (2015)


Intern undersøkelse i ambulansen: – 39 vurderer å bytte jobb

Mange ambulansearbeidere ved Finnmarkssykehuset vurderer å bytte jobb.

I forbindelse med en sak 27. januar, der Altaposten ble med Lars Klemets på en helgevakt i ambulansen, tok Altaposten også kontakt med hans kolleger rundt om i Finnmark.

Der hevdes det at misnøyen er stor blant mange, skriver Altaposten (krever innlogging).

Tok tempen

Etter å ha snakket med en del av sine ambulansekolleger i Finnmarkssykehuset, oppdaget Frank Stokvold en gjennomgående tone. Stokvold er ambulansearbeider i Vadsø.

– Folk har vært litt lei og snakket om de at skulle slutte i yrket, på grunn av arbeidsforholdene. Det gjelder det ikke noe konkret, men mye forskjellig. De snakket om at de ofte kikker på ledige stillinger, og var innstilt på å søke om det skulle dukke opp noe.

Inntrykket ble forsterket av at Stokvold har mistet flere dyktige ambulansekolleger i Vadsø de siste månedene.

På en intern side for prehospital avdeling i hele Finnmarkssykehuset, la derfor Stokvold ut en kjapp undersøkelse, for å sjekke om det er flere som sitter med de samme tankene.

Mange anonyme

– Der var det 31 stykker som trykte at de vurderte å bytte yrke, på grunn av arbeidssituasjonen. I tillegg fikk jeg flere private meldinger, fra folk som ønsket å bytte jobb, men som ikke turte å krysse av fordi det var synlig også for lederne, forteller han.

Totalt åtte meldinger har så langt tikket inn på innboksen. De private meldingene uttrykker bekymring for at det å svare på undersøkelsen kan følge de ansatte på en negativ måte.

– Noen sitter med litt dårlig erfaring med dette fra tidligere. De har kanskje sagt ifra og blitt trukket litt hardt tilbake av ledelsen, og fått munnkurv på seg. Slik virket det hvert fall for meg, sier Stokvold.

En fjerdedel

Han mener de 39 responsene er alarmerende mange. Det er ukjent hvor mange medlemmer det er i Facebook-gruppa, totalt er det rundt 170 ansatte i prehospitale tjenester i Finnmarkssykehuset, og responsene var spredt utover små og store byer i hele regionen.

Altaposten har fått undersøkelsen tilsendt, der resultatet bekreftes. Undersøkelsen publiseres ikke med tanke på personvern.

– Mange sier at de trives ekstremt godt, når det kommer til selve jobben. Men når det kommer til miljøet, så er det motsatt. Det virker som det har bygget seg sterkere og sterkere over tid. Jeg ble sjokkert av at det var så mange, sier Stokvold.

– Skal være trygt å si ifra

Jørgen Nilsen
Jørgen Nilsen, leder for prehospital tjeneste i Finnmarkssykehuset. Foto: Alf Ove Hansen

Klinikksjef Jørgen Nilsen ved preshospitale tjenester, sier at Finnmarkssykehuset ikke kjenner seg igjen i bildet som blir tegnet.

– Vi har heller ikke mottatt meldinger om avvik eller henvendelser fra fagforeningene, som tilsier at ansatte ikke trives i jobben, svarer Nilsen, som kontrer med at preshospitale tjenester har svært liten turnover.

– Vi opplever at våre medarbeidere vurderer Finnmarkssykehuset som en sikker og god arbeidsplass.

Det skal være trygt å si i fra i Finnmarkssykehuset, og vi har gode systemer for å fange opp avvik, varsler eller andre uregelmessigheter.

– Selv om vi kan være uenige i saker, opplever jeg at vi har et godt samarbeid med fagforeningene, legger Nilsen til.