Hopp til hovedinnhold


Innlandet får egen «psykebil»

I framtida kan psykisk syke som trenger behandling bli hentet i en egen ambulanse, melder NRK Hedmark og Oppland.
Penger til å finansiere det nye tilbudet kommer fra Helse- og omsorgsdepartementet, som i fjor bevilget penger til slike tilbud.
– Å bli hentet i et boligområde i en uniformert politibil er en stor belastning, sier seksjonssjef Marianne Lundgård i Sykehuset Innlandet.
Fram til nå har politiet hatt mange slike oppdrag. Å få til en annen transportordning for psykisk syke er derfor noe som alle er glade for. Ikke minst politiet selv.
– Dette er oppdrag som vi egentlig ikke har kompetanse til å gjennomføre, sier politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt.
Politiet i Oppland og Hedmark hadde 1851 henvendelser som hadde med helse og gjøre i fjor. Svært mange av disse handlet om psykiatri, og dreide seg om alt fra telefonsamtaler til vaktoppdrag i forbindelse med transport. Politiet måtte med andre ord ofte rykke ut og transportere psykisk syke til sykehus.
Bakke mener det er veldig bra at politiet får færre slike oppdrag, ikke minst mener han det er positivt for pasientene.
– I noen tilfeller må politiet bidra med transport der det ikke er noen fare, og i andre tilfeller er transportoppdraget av en slik art at vi mangler kompetanse, forklarer han.
Hver dag gjennom hele året har politiet flere henvendelser som har med psykiatri å gjøre.

«Psykebil» får base i Moelv

Den nye utrykningsbilen for Sykehuset Innlandet får base i Moelv.
– Herfra kan vi nå 190 000 av innbyggerne i Sykehuset Innlandets område i løpet av en time, sier Marianne Lundgård.
Les mer om saken hos NRK