Hopp til hovedinnhold


Innfører nesespray med Instanyl for smertelindring i danske ambulanser

900 pasienter fra den sydlige del af Region Sjælland med voldsomme smerter har deltatt i et av de hittil største forskningsprojekter i hele verden med akutt smertelindring, ifølge Folketidende

Forsøket fører nå til at samtlige ambulanser i Region Sjælland og hovedstaden blir utstyrt med en liten spray som på kort tid kan ta vekk de verste smertene.

Det var nærmest en tilfeldighet som satte det store forsøket i gang, forteller lege på Præhospitalt Center i Region Sjælland, Ole Hendriksen til DR Sjælland:
- Instanyl har vært brukt av kreftpasienter i eget hjem. Når de har fått voldsomme gjennombruddssmerter har de hatt muligheten for å bruke den lille sprayen. Vi tenkte at det måtte være mulig å bruke til voldsomme smerter hos pasienter ved trafikulykker, pasienter som var rammet av blodpropp i hjertet eller for eksempel nyresten.

- Forsøket med godt over 900 pasienter over to år i den sydlige del af Region Sjælland viste lovende resultater. Ambulansebehandlerne har innberettet til protokollen hver eneste gang de har brukt Instanyl , omstendigheder og eventuelt bibirkninger. Kun 37 av de mer enn 900 pasientene opplevde lettere bivirkninger i form af svimmelhet eller kvalme. Det var ingen alvorlige tilfeller, sier lege Ole Hendriksen, som selv er spesialist anestesi, smertelindring og bedøvelse.

Korpslege hos Falck, Svend Trautner har stått i spissen for det sjellandske forsøket som har vakt gjenklanghelt til USA fordi så mange pasienter har deltatt i forsøket.
- Det er helt enestående at vi har et så stort undersøkelsesmateriale, og det er uten betenkeligheter at det nå er utbredt til alle ambulanser i både Region Sjælland og hovedstaden, sier Svend Trautner som forventer at de tre øvrige danske regionene følger etter.

Les mer om saken hos Folketidende