Hopp til hovedinnhold


Ingen skjønte alvoret – nyfødt døde

Ingen tok ansvar for å overvåke den alvorlig syke, nyfødte jenta. Da hun endelig ble sendt til Rikshospitalet, var det for sent, skriver Drammens Tidende.
Det sviktet i de fleste ledd på fødeavdelingen ved Bærum sykehus denne oktobernatten i fjor. Og hjelpen fra nyfødtintensiven ved Drammen sykehus utpå morgenkvisten gjorde vondt verre.

I Vestre Viken Helseforetak er nyfødtintensiven lagt til Drammen sykehus, som skal bistå lokalsykehusene Bærum, Kongsberg og Ringerike med syke nyfødte.

Da de mange jordmødrene og legene som var involvert (13, ifølge tilsynsrapporten) endelig skjønte hvor alvorlig tilstanden var, kunne ikke livet til den nyfødte jenta reddes.

Helsetilsynet konkluderer med at barnet ikke fikk forsvarlig helsehjelp og peker spesielt på tre ting.

  • Til tross for komplikasjoner som oppsto underveis i fødselen håndterte en ekstern jordmor store deler av fødselen selv.
  • I mer enn halvannen time er det ikke dokumentert systematisk overvåking av det alvorlig syke barnet.
  • Det tok over tre timer fra beslutningen om å overføre barnet til nyfødtintensiven på Drammen sykehus ble tatt til barnet faktisk ble overflyttet – og da til Rikshospitalet, fordi tilstanden var dramatisk forverret.

Allerede ved innleggelsen var det tegn på at det kunne bli en komplisert fødsel.
Les mer om saken hos Drammens Tidende