Hopp til hovedinnhold
Covid-19-pandemien setter norsk helsevesen på prøve.
Covid-19-pandemien setter norsk helsevesen på prøve. Ambulansetjenesten sitt smittevernutstyr for dråpesmitte. Foto: Truls Melbye, ambulansearbeider St. Olavs hospital


Ingen prioritert vaksinasjon for helsepersonell: Et slag i ansiktet

Helsepersonell er forsvunnet fra prioriteringslisten for vaksine mot covid-19.

Det kommer fram i oppdateringen til FHI, skriver Gernot Ernst, lege, i et innlegg i Laagendalsposten.

At de sykeste prioriteres er forståelig. Jeg har til nå alltid støttet og forsvart myndighetenes forslag.

Men at helsepersonell ikke står i det hele tatt på listen som nå er fremlagt, er uakseptabelt. "For helsepersonell har vi tydeliggjort hvilke grupper som det kan være aktuelt å prioritere mellom hvis vi ser at smitten øker.", sier folkehelseinstitutt. 

Det er vanskelig å forestille seg en høyere smittesituasjon når sykepleiere er med covid-19 syke, svært smittende pasienter i 8 eller 12 timer i et rom, nærmest uten pause (uansett sykehjem eller sykehus).

Jeg har vansker å forestille meg en enda høyre smittesituasjon enn når ambulansepersonell rykker ut til en pasient med store symptomer pga covid-19, mottakspersonell tar de imot, intensivpersonell sikrer luftveier og legger til respirator. 

Vi som helsepersonell er klar for det. Vi vet at vi utsetter oss for høyere risiko (fem ganger høyere risiko for alvorlige covid-19 infeksjoner, høyere enn alle risikogrupper ifølge en ny studie).

Også vi har familier hjemme hvor noen er eldre eller i risikogruppen. Dette gjør også noe med oss å være utsatt for en risiko til alvorlig sykdom og død. At vi ikke en gang er på prioriteringslisten, er et slag i ansiktet. Vi trenger ikke gode ønsker og klapping.