Hopp til hovedinnhold


– Ikke sitt rolig

Muligheten for å overleve hjertestans er mellom to og tre ganger så høy dersom vanlige folk starter hjerte- og lungeredning umiddelbart, viser ny doktorgrad, ifølge NRK Livsstil.
Mange har trodd at førstehjelpsteknikken er så slitsom at den kan være vanskelig å gjennomføre av folk som har passert middagshøyden.

– Derfor var det litt overraskende å finne ut at folk som er godt over 50 år, og som har lært teknikken, utfører brystkompresjoner av like høy kvalitet som alle andre, sier Andres Neset til NRK.no.
Han har nylig avlagt en doktorgrad på Universitetet i Oslo om hjerte- og lungeredning utenfor sykehus.
– På forhånd trodde vi at mange av dem ikke ville greie å holde det gående med brystkompresjoner uavbrutt i 10 minutter. Men det greide de, forteller Neset.
10 minutter er den gjennomsnittlige tida en ambulanse i Oslo bruker før den rekker fram til en antatt hjertestans. Når hjertet har stanset teller hvert sekund. Det er derfor umiddelbar førstehjelp kan være helt avgjørende.
Da han jobbet som ambulanselege, rykket han ut til flere tilfeller av hjertestans der den pårørende satt i en stol med hendene i fanget.
– De visste jo ikke bedre. Dette er trist, fordi jeg er sikker på at mange av dem kunne ha startet førstehjelp før vi rakk fram, sier han.
Les mer om saken hos NRK