Hopp til hovedinnhold


Identifiserer infarktpasienter

Det er ikke alltid et hjerteinfarkt vises på EKG. Ved hjelp av ultralyd kan disse pasientene identifiseres tidlig med en ny metode.

Det er ikke alltid at et hjerteinfarkt vises på EKG. Ved hjelp av ultralyd kan disse pasientene identifiseres tidlig med en ny metode.

Les også: Leger på ultralydkurs til bruk i prehospital tjeneste og En studie viser at ambulansepersonell kan gjøre like gode ultralydtolkninger

Mer: Ultralydapparat kåret til årets oppfinnelse i 2010

Lege og forsker Christian Eek presenterer metodene når han disputerer ved Universitetet i Oslo den 18. februar, skriver Dagens Medisin.

Usynlig på EKG
Ved akutt hjerteinfarkt kan noen pasienter ha tette kransarterier og utvikle store arr på hjertet – uten at dette synes på EKG.

Disse pasientene har man hittil ikke hatt metoder for å identifisere tidlig. De har dermed ikke fått tilbud om viktig behandling for å åpne den tette arterien (utblokking) i akuttfasen.

Nøyaktig metode
Eek og hans medarbeidere viser i sin avhandling at det er god sammenheng mellom hjertemuskelfunksjon målt ved ultralyd i akuttfasen og forekomst av tette kransarterier og store arr på hjertemuskelen.

Pasientene har dermed blitt identifisert tidlig med den nye metoden, som også har vist seg å være nøyaktig.

Metoden muliggjør dermed tidlig oppstart av behandling – og dermed bedret prognose for denne pasientgruppen.

Les mer om saken i Dagens Medisin