Hopp til hovedinnhold
16.oktober markeres Verdens hjerte-og lungeredningsdag


I dag, 16.oktober, er Verdens hjerte- og lungeredningsdag

Dagen blir blant annet markert på Oslo S, der kjendiser skal demonstrere hjerte-og lungeredning (HLR).

I 2020 fikk 3635 personer hjertestans utenfor sykehus ifølge Norsk hjertestansregister. 86 prosent av pasientene med hjertestans mottok hjerte-og lungeredning (HLR) av personer på stedet, førsterespondent eller ambulansepersonell.

En av de viktigste faktorene for overlevelse er at personer som er til stede ringer medisinsk nødtelefon 113 og starter HLR, skriver Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS) på sine hjemmesider.

Årets tema: Hjertestarteren

I år er hjertestarteren i fokus under årets markering av hjerte- og lungeredningsdagen.

– For unge, friske pasienter med sjokkbar rytme vil overlevelsesgraden være på rundt 50 prosent dersom man tidlig har tilgang til hjertestarter, sier Conrad Bjørshol, leder av fagrådet «Sammen redder vi liv». Undersøkelser viser at rundt 60 prosent av befolkningen at de er redde for å ta i bruk hjertestarter.    

– Befolkningen har trent på HLR siden det ble innført rundt 1960, og kunnskapen har gradvis bygget seg opp. Hjertestarteren var i starten forbeholdt spesialister og de færreste kjenner noen som har brukt en hjertestarter, så hjertestarteren kan nok være litt fremmed og skummel for mange, sier Bjørshol.

Han tror dette kan være noe av forklaringen på hvorfor 60 prosent er redde for å bruke hjertestarteren.

Hvis du ringer 113 samtidig som du benytter deg av hjertestarteren er det nærmest umulig å gjøre noe galt, ifølge Bjørshol.

Sammen redder vi liv

Arrangementet på Oslo S er en del av den nasjonale førstehjelpsstrategien «Sammen redder vi liv». Gjensidigestiftelsen er arrangør, og frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp sanitet kommer til å delta på arrangementet.

I 2020 fikk 27 prosent av personene med hjertestans tilbake sin egen hjerterytme etter at ambulansepersonell hadde startet behandling. 21 prosent av pasientene med hjertestans overlevde de første 24 timene og 14 prosent overlevde mer enn 30 dager.

Det var også 18 pasienter som hadde fått støt av en hjertestarter før ambulansen kom frem, og som ikke trengte behandling av ambulansepersonell. Alle disse 18 overlevde mer enn 30 dager.

Årsaken til hjertestans skyldes i 60 prosent av tilfellene hjertesykdom, som for eksempel hjerteinfarkt. Hjertestans hos yngre mennesker skyldes som regel hjerterytmeforstyrrelser. Hjertestans kan også være et sekundært følge av for eksempel forgiftning eller kvelning .