Hopp til hovedinnhold
AW101 Norges nye redningshelikopter lander for første gang på St. Olavs hospital 11. september 2019. Foto: Live Oftedahl
Norsk AW101 lander på St. Olavs hospital 13. september 2019. Foto: Live Oftedahl


Hvorfor skal redningshelikoptertjenesten i Troms være en B-løsning?

Statsministeren og justisministeren skriver i et innlegg den 4. mars at det opprettes ny redningshelikoptertjeneste i Troms.

I store deler av innlegget lovpriser de Redningstjenestens SAR Queen helikoptre, men det er ikke det de vil etablere i Tromsø, skriver  Sandra Borch, stortingsrepresentant, Sp i Nordnorsk debatt.

Det blir som å skrive masse fint om Tesla og endre opp med Toyota Corolla.

Nå vil altså regjeringen bruke inntil 1 860 millioner kroner på å leie et 40 år gammelt sivilt helikopter med betydelig kortere rekkevidde og kapasitet enn de splitter nye statlige redningshelikoptrene AW101 SAR Queen. Det er ikke til å tro.

Er det et sted i verden SAR Queen-helikoptrene virkelig har sin styrke så er det i Nord-Norge med enorme avstander og gigantiske havområder.

De statlige redningshelikoptrene er i en egen klasse når det gjelder mannskap, utstyr, kapasitet og rekkevidde. Et innleid sivilt helikopter fungerer fint til mye, men det sier seg selv at helikoptre som er 40 år gamle har større begrensninger enn splitter nye maskiner.

Hvorfor blir alltid Nord-Norge nedprioritert når det kommer til beredskap? Det er et betimelig spørsmål denne regjeringen burde begynne å svare på.