Hopp til hovedinnhold


Hvorfor kommer ikke ambulansen når det er en hjemløs?

DANMARK: Det har i mange år vært et problem at hjemløse ikke får hjelp, sier organisasjoner for hjemløse, ifølge Politiken.

Den hjemløse, dansk-grønlandske Daniel døde dypt alkoholpåvirket på Amagerbro Torv 6. oktober, etter at seks forskjellige mennesker i løpet av en time hadde ringt forgjeves etter hjelp.
Episoden står langt fra alene. To organisasjoner for hjemløse forteller at de ofte opplever at hjemløse har befunnet seg i situasjoner hvor politi eller ambulanse tilkalles, men at ingen hjelp kommer.
Myndighetene tar nemlig slett ikke slike nødandrop der det handler om hjemløse, alvorlig nok, ifølge oppropet.
– Det er noe vi opplever regelmessig. Når det kommer et oppkall som omhandler en hjemløs eller en beruset, blir det ikke tatt på alvor i samme grad. Vi opplever at de som er ruset blir avfeid, og at det er en oppfatning om at det er deres egen skyld, derfor reageres det ikke når det ringes etter hjelp, sier, Sofie Bay-Petersen, informationsmedarbeider i De Hjemløses Landsorganisation, Sand.

Et velkjent problem

Det samme sier man i hjemløsekafeen 'Hjemløse i København'. Her har man opplevd tilfeller der nødsentralen ikke vil sende ambulanse hvis det er en hjemløs som ringer etter hjelp. Derfor har kafeen selv innrettet en ambulanse i en kassebil.
LES FEATURE I POLITIKENS MAGASIN: Den dag Daniel døde
Michael Espersen, som er daglig leder av hjemløsekaféen i Københavns Nordvestkvarter, forteller at han ofte kjører den hjemmelagde ambulansen til Bispebjerg Hospital med hjemløse som trenger hjelp.
– Det har vært et problem i mange år. Vi har selv måttet lesse folk inn bak og kjørt dem avsted. Det er ikke greit, og det er et uttrykk for at det er større og større ulikhet i samfunnet, sier Espersen.
Han sier også samtidig at debatten etter den 32-årige danskgrønlandske Daniels død har fått systemet til å skjerpe seg en anelse.
– Nå kommer de ut til vårt værested om vi ringer. Men om det har blitt bedre ute på gata for hjemløse, det vet jeg ikke, sier han.
I kjølvannet av Daniels død har politikerne begynt å handle. Det har blitt vedtatt at en hjemløsambulanse fra 2015 skal rykke ut hvis folk er i vil om en hjemløs er døende eller bare sover ut rusen.
Der er avsatt fem millioner kroner til den spesielle hjemløseambulansen, men i De Hjemløses Landsorganisation, Sand, poengterer man at det er essentielt at det også strammes opp i selve nødsentralen, hvor oppkallene kommer inn.

Les mer om saken hos Politiken