Fullt i konferansesalen i Stavanger.Tori Flaatten Halvorsen.
– Hvordan bli enda bedre i møte med psykisk syke pasienter?
– Det første håndtrykket fra et ambulansepersonell kan være helt avgjørende for en person i en psykisk krise, sa en av arrangørene av Samhandlingskonferansen, Frode Bremseth.
Tekst: Tori Flaatten Halvorsen . Publisert av Jørn Finsrud.
Fagfolk med fokus på psykisk prehospital medisin var i forrige uke samlet på Scandic Hotel Stavanger. Akkurat som ved Oslo HEMS Conference før i uken, var det tverrfaglig samarbeid som stod i fokus. Tittelen «Nok kompetanse til rett tid?» kunne gi en indikasjon på at dette ikke alltid er tilfelle. På konferansen var det i alle fall massivt med kompetanse. Her foreleste og diskuterte politi, advokater, ambulansepersonell, sykepleiere, leger, psykologer og forskere om hvordan bli enda bedre i møte med psykisk syke pasienter i krisesituasjoner.
Det motsatte kan skje
De rundt 200 deltagerne fikk høre om forskning på voldsepisoder i hverdagen til ambulansetjenesten og om hvordan best forholde seg i det avgjørende første møte med ulike pasientgrupper og problemstillinger. Videre fikk man en gjennomgang av hva jussen sier i forhold til tvang og maktbruk når man ikke finner andre løsninger i vanskelige pasientmøter. Psykiatrisk sykepleier Frode Bremseth minnet deltagerne på følgende påstand: «Jo sykere en person er somatisk sett, desto mer opplagt er det vanligvis for pasienten at hun eller han vil ha hjelp. I psykiatrien kan akkurat det motsatte skje. Veldig alvorlig psykiatriske tilstander der pasienten selv eller andre kan stå i livsfare grunnet tilstanden, vil pasienten ofte ikke ønske helsehjelp». Da trengs det nettopp nok kompetanse til rett tid – pluss kløkt og fleksibilitet.
Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet