Hopp til hovedinnhold


Hvor ofte ser vi at ambulansepersonell løper?

Først får heimevernsungdommene en runde teori med sersjant Ole Sørgård og May Ingunn Halvorsen, som har studert ambulansefag, skriver Fosna-Folket.
Sanitet står på kveldens agenda.
– Hva er det første man gjør på et skadested, vil Sørgård vite. Han får et kjapt og tydelig svar fra en av jentene, det er tydelig at de kan sin teori. Det blir gjennomgått ulike scenario som fastklemte personer i bilvrak, eksplosjonsfare og store blødninger.
– Hvor ofte ser vi at ambulansepersonell løper?, spør Ole. Det kommer tydelig frem at ungdommen er klare over at opptreden på skadested har stor betydning for de skadde, og at egen sikkerhet alltid skal komme først i en eventuell ulykkessituasjon.
Ungdommen deles i to grupper på hvert sitt rom. De som har vært med i HVU lengst, og de som er litt ferskere. Etter alle parene i gruppa har gjennomgått oppgaven, bytter de to gruppene rom. De mest erfarne deles i par og skal øve på å stoppe blødning. De får utdelt nødvendig utstyr, og kommer raskt i gang på signal fra sersjanten.
– Nå har den ene en blødning fra pulsåren. Førstemann til å være ferdig, roper Sørgård.
- Litt flaut
Imens jobber gruppe to på et annet rom med hjerte-og lungeredning på en voksendukke og en babydukke, under nøye oppsyn av May Ingunn.
– Nå blåste du altfor mye luft inn etter kompresjonene, sier hun til en av jentene i gruppa.
Hun understreker også hvor viktig det er at man holder styr på tellingen når man er to om livredningsarbeidet, slik som de nå er i gruppene.
Les mer om saken hos Fosna-Folket