Hopp til hovedinnhold


Hvert sekund teller

En bil har kjørt inn i et tre i en hastighet på rundt 80 km/t. Føreren sitter fastklemt. Nå teller hvert sekund for å frigjøre føreren og starte livreddende behandling, skriver Driva.

Mer om saken fra Alvdal: Til NM for å bli bedre livreddere

Les også fra Nordre Follo: Nødetatene med medalje i blikket

Dette er scenarioet som møter deltakerne i NM i hurtigfrigjøring på Norsk Luftambulanses rednings- og øvingspark Torpomoen i Hallingdal kommende torsdag.

Ni lag er kvalifisert til årets konkurranse. Blant dem er et lag fra Surnadal, bestående av Kåre Dragset, Johanne Fagerli, Per P. Gjeldsnes, Victor Grøtte, Hans Christian Hårstad, Marita Møkkelgård og Bjørn Stortiset.

Hvert redningslag består av fire brannkonstabler, to ambulansearbeidere og en eller to politimenn. Lagene som deltar i konkurransen skal raskest mulig undersøke bilføreren, forflytte bil, bruke kjetting, vinsj og klippeverktøy for å få pasienten ut av vraket.

Hurtigfrigjøring er betegnelsen på det tverretatlige akuttmedisinske samarbeidet mellom brann, politi, helse og tungbergere som jobber sammen for å få fastklemte pasienter ved bilulykker raskest mulig løs slik at nødetatene kan starte livreddende behandling.

– Det er veldig moro å kunne gjenta suksessen fra i fjor. Redningslagene som deltar i år har merket at konkurransen tilspisser seg.  Et betydelig antall timer er lagt ned i oppkjøringen til mesterskapet.  Vår intensjon med å arrangere mesterskapet er å sette tverretatlig samhandling på dagsorden. Vi kan ikke understreke betydningen av dette nok, sier Jan Einar Andersen, prosjektleder for Tverretatlig Akuttmedisinsk Samarbeid (TAS) i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Konkurransen arrangeres av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, med støtte fra Fagforbundet.

Les mer om saken hos Driva