Sikkerhet

Mange i ambulansetjenesten opplever vold og trusler i tjenesten.

Hva vet vi om voldsforebyggende tiltak mot ambulansepersonell?

Tiltak for å redusere vold mot ambulansepersonell (yrkesvold) kan gjennomføres både som en del av utdanningen, gjennom lokal opplæring og trening på arbeidsplassen og gjennom operative tiltak.

Publisert

Dette er en oversatt versjon, gjort av førsteamanuensis Kristin Häikiö, OsloMet. Hele denne artikkelen nedenfor er basert på en gjengivelse og fortolkning av en fagfellevurdert systematisk oversiktsartikkel publisert i 2021: Drew P, Tippett V, Devenish S. Paramedic occupational violence mitigation: a comprehensive systematic review of emergency service worker prevention strategies and experiences for use in prehospital care. Occupational and Environmental Medicine. 2021;78(11):841-8.

Med vold mener vi i denne sammenhengen alle typer fysiske overgrep, trusler eller krenkelser av ambulansepersonell som skjer i forbindelse med utøvelsen av deres yrke og åpenbart eller underforstått innebærer en utfordring for den ansattes personlige helse, sikkerhet eller velvære.

Risikoen for å bli utsatt for slik vold øker når man jobber med stadig nye pasienter over kort tid. Når arbeidsplassen er mobil. Når man jobber isolert fra andre kollegaer. Og når pasienter må transporteres på kveld, natt eller tidlig morgen. Alle disse faktorene er til stede for ambulansepersonell og det bør ikke være noen overraskelse at forekomsten av opplevd vold blant ambulansepersonell er høy.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS