Hopp til hovedinnhold


Hustadvika: Helikopterberedskapen i Nord-Norge hadde kommet til kort

Hadde «Viking Sky»-dramaet utspilt seg utenfor kysten av Nord-Norge, kunne konsekvensene blitt verre, frykter Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Dette skriver NRK Troms.
– I dagens situasjon tror jeg at man ville ha kommet til kort, i alle fall på helikoptersiden. Det viser hvor stort behovet er for å få på plass enda en redningshelikopterbase, sier fylkesmann Elisabeth Aspaker.

Det sier fylkesmann Elisabeth Aspaker, som med bekymring har fulgt dramaet etter at Cruiseskipet «Viking Sky» fikk trøbbel utenfor kysten av Møre.

I alt ble nærmere 500 av de 1373passasjerene om bord evakuert av til sammen fem helikoptre fra cruiseskipet etter at det kom i havsnød. Cruiseskipet ble døpt i Tromsø i 2017 og var også på vei fra Tromsø til Stavanger da ferden endte med den dramatiske evakueringen.

Aspaker sier hun ikke tør tenke på hvilke ressurser som måtte ha vært satt inn dersom en lignende hendelse hadde skjedd utenfor kysten av Nord-Norge.

Hun mener hendelsen viser behovet for at det snarest mulig kommer på plass en redningshelikopterbase i Troms.

Over dobbelt så mange helikoptre i sør som i nord

I dag er det kun baser på Banak og i Bodø.

– Men det er for langt mellom. Slik som situasjonen var på Møre ser vi jo at man trenger å mobilisere ressurser fra flere steder. Det er helt på sin plass å få etablert en base i Troms så snart som mulig, sier Aspaker.

Foto: Bristow