Hopp til hovedinnhold


Hun ville at vi skulle hjelpe hennes mamma

Jenta var rolig, men visste ikke adressen, hun ville bare at vi skulle komme og hjelpe mamma. AMK-operatøren forteller om en kveld han aldri glemmer, om hvordan de klarte å sende ambulansen rett og redde et liv.

Jenta var rolig, men visste ikke adressen, hun ville bare at vi skulle komme og hjelpe mamma. AMK-operatøren forteller om en kveld han aldri glemmer, om hvordan de klarte å sende ambulansen rett og redde et liv, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Det var på mandagskvelden den 9.november i fjor at samtalen kom til SOS Alarm i Luleå fra en mobiltelefon uten SIM-kort.

- Siden telefonen ikke hadde sim-kort kunne vi ikke peile ut hvor samtalen kom fra. Men det var en liten jente som ville at vi skulle komme og hjelpe hennes mamma, forteller Lennart Rönnberg som tok i mot samtalen.

Hun forklarte at mora ikke gikk an å vekke. Hun hadde også en lillesøster der. For en nødtelefonoperatør gjelder det å vite hvor ambulansen eller brannbilen skal sendes, men det var ikke helt lett i dette tilfellet.

- Det framgikk av det hun sa at de bodde i Umeå, men hun visste ikke adressen. Jeg koblet inn en alarmsentralen i Skellefteå som hørte på og hjalp til.

Lennart Rönnberg forsøkte å få jenta til å lese adressen på et brev hjemme, men hun kunne ikke lese.

Så blålysene
Da det ikke ga napp fikk Rönnberg jenta til å rope til passerende for å fange deres oppmerksomhet, men det hjalp heller ikke.

- Jeg ba jenta om å ta på seg ytterklærne, ta med seg leilighetsnøkkelen og gå ut og ringe på hos naboene, men ingen var hjemme og åpnet.

I samtalen med seksåringen lykkes Lennart Rönnberg ved hjelp av navnesøking å få fram en mulig adresse. Ambulansen ble sendt dit, men det var ikke rett husnummer.

- Jag bad henne gå ut av huset og pratet hele tiden med henne i mobiltelefonen. Da hun var utenfor fortalte hun at hun så blålys langt borte. Da kunne vi lose ambulansen rett vei.

Da ambulansen kom til bostedet fant de lillesøsteren og den bevisstløse kvinnen, som raskt kom under behandling. Det reddet den diabetessyke kvinnens liv.

Lennart Rönnberg hylles nå av sin arbeidsgiver SOS Alarm for å ha utført årets livreddende innsats i Sverige.

Innsatsen pågikk i 28 minutter.
- Den kvelden kommer jeg aldri til å glemme, sier den hyllede operatøren.

Les hele saken i Norrländska Socialdemokraten: Hon ville at vi skulle laga hennes mamma