Hopp til hovedinnhold


Hørte sin egen dødsdom

En 44-årig mann som fikk behandling Sahlgrenska i Gøteborg var ikke mulig å redde, anså legen, og begynte å forberede de pårørende på at han ikke kom til å overleve og at de måtte ta en beslutning om organdonasjon. Samtidig hørte mannen alt de snakket om uten å kunne meddele seg. – Jeg ble veldig redd, sier mannen, ifølge Expressen. 
SVERIGE: Mannen var rammet av en hjerneblødning i ferien på en øy i Gøteborgs skjærgård. Han ble ført med båt til fastlandet og videre med ambulanse til Sahlgrenska sjukhuset.
Han fikk oksygen og etter en røntgenundersøkelse konstaterte legen at han neppe kom til å overleve, hvilket ble meddelt til mannens kjæreste som satt ved sykesengen.
44-åringens familie ble kontaktet og kjørt til Gøteborg for å ta farvel. De våket ved sykesengen hele helgen, og fikk deretter klar beskjed om at mannen ikke kom til å overleve. Legen ønsket at de pårørende skulle ta en beslutning omkring organdonasjon og de diskuterte dette på mannens sykehusrom. De bestemte at organene skulle doneres, og var forberedt på å ta avskjed.
Locked in syndrom
Samtalen ble en skrekkopplevelse for 44-åringen som hørte alt uten at legen eller de pårørende visste det. Han prøvde fortvilet å gi fra seg livstegn. Han var i en «locked-in-tilstand» og kunne ikke røre seg eller prats, selv om syn og hørsel fungerte.
– De feilbedømte fullstendig og gikk rett ut med at jeg ikke kom til å overleve. Jeg hørte også at de pratet om organdonasjon. Da ble jeg redd. Det hadde vært bedre om de sa at vi avventer.
Slekt og venner tok avskjed på søndagen mens mannen lå i kunstig koma.
Våknet opp etter noen dager
Men den tragiske situatsjonen tok snart en helt ny vändning. En annen lege som kom tilbake fra ferie dagen etter tittet på røntgenbildene og konstaterte at det ikke så så farlig ut. 44-åringen våknet opp etter noen dager og har deretter hatt en lang rehabilitering. Han har visstnok "klart seg tålelig bra". Han har hjelp av assistenter, men alle kognitive evner fungerer bra.
 
Les mer om saken hos Expressen