Hopp til hovedinnhold


Holdt på å dø

Henrik (14) drakk fire liter energidrikk på lan-party på Otta og fikk akutt nyresvikt. I flere dager var han i livsfare på sykehuset, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen.
Legene har ingen annen forklaring enn at det inntaket av energidrikk som førte til at 14 åringen plutselig kollapset. De advarer barn og ungdom mot stort inntak av energidrikken.
Pappa Tor Reidar Dahl vil ha 18 års grense på drikken.
Dramaet startet 31. januar i år. Det er fredag. Henrik skal på lanparty på Otta sammen med flere kamerater. Planen er å spille dataspill hele helga fram til søndag. Til stede er også voksne som passer på, og ungdomsbedriften som er arrangør.
Ved 22.30 tiden rusler flere på nærmeste dagligvarebutikk for å kjøpe drikke. Henrik tar med seg en colaflaske og seks bokser med energidrikk. De rusler tilbake. Fram til klokka 05 om natta har han konsumert det meste; det vil si fire liter energidrikk og en flaske cola. Han sover en time, våkner igjen – spiller videre. Klokka 13 faller han plutselig av stolen. Kollapser.
De andre reagerer momentant og varsler ambulanse. De kommer på få minutter. Henrik våkner igjen, men virker redd og forvirret. Han slår rundt seg, forstår ikke hva som skjer.
I mellomtiden kommer luftambulansen. Henrik får beroligende og blir senere lagt i narkose. Turen går sporenstreks til sykehuset på Lillehammer.
– Jeg husker ingenting av det. Ikke at jeg kollapset, ikke at jeg følte meg uvel eller noe, sier Henrik.
Blodskum
Pappa kjører etter i bil. Vel fremme på sykehuset stabiliserer tilstanden seg. Henrik blir vekket. Planen er å reise hjem søndagen. Men slik går det ikke. Mens pappa prater med sønnen i sykesenga, begynner han plutselig å hoste opp blodskum. Infusjonen, som skal rense kroppen for urenheter, fungerer ikke. Nyrene har kollapset og kroppen og lungene fylles i stedet med vann.
Henrik blir fraktet i hui og hast til Oslo. Tre dager i respirator og dialyse. Ved siden av sykesengen sitter en livredd far.
Les mer om saken hos Gudbrandsdølingen Dagningen