Hopp til hovedinnhold


HLR-hjelpemiddel mistenkes for å gi feil råd

Trykk hardere! Trykk hardere! HLR-hjelpemiddelet stresset ambulanseansatte som ved hjertestans allerede trykte så hardt at pasientens brystben slo i ryggraden, melder svenske It i vården.
I slutten av april begynte en ambulansetjeneste i Västervik å bruke ti nye defibrillatorer av typen Zoll AED Pro.
Med defibrillatoren fulgte en liten plate, omtrent så stor som en mobiltelefon, som ved hjertestans er tenkt plassert på pasientens brystkasse. Under hjertelungeredning gir den feedback på hjertekompresjonenes kvalitet. Er de for grunne sier den: «Trykk hardere!»
– På normalt byggde pasienter og øvingsdukker fungerer dette fint. Men når det gjelder små, eldre og skjøre pasienter, der bryskassen kan synke sammen som følge av kompresjonene, kan det bli et problem, sier Henrik Joborn, medisinsk ansvarlig lege for ambulansevirksomheten i Västervik.
Problemet er, forklarar han, at platen nullstilles for hver kompression. Det gjør at når brystkassen synker sammen noen centimeter antas dette å være nullpunktet for hvor dypt kompresjonene skal gå. Når kompresjonene deretter ikke går like dypt sier defibrillatoren at man må trykke hardere.
Dette gjør i praksis til at defibrillatoren i blant oppfordrer til kompresjoner som går dypere enn de 5–6 centimetrene som det står i de nasjonale retningslinjene.
Les mer om saken hos It i vården