Hopp til hovedinnhold


Hjertet til Jakop stanset da han var 14 år. Nå vil han redde livet til andre

Nå er han lærling ved ambulansestasjonen på Andenes. – Jeg bestemte meg da jeg var åtte år, sier han til Vesterålen Online (krever innlogging).
Våren 2009 sendte NRK dokumentarserien «330 Skvadronen». Den gjorde sterkt inntrykk på en åtteåring på Andenes. De åtte episodene ble brent på DVD og sett om og om igjen.
– Jeg fant ut at det hadde jeg lyst til å gjøre. Jeg bestemte meg for at det varakuttmedisin jeg vil holde på med, sier han til VOL.

Fagbrev

Selv om det var Forsvarets redningshelikoptre som penset han inn på akuttmedisin, er det foreløpig ambulansen som blir arbeidsplassen.
– Jeg har ikke gitt opp tanken om å jobbe med redningshelikopter, men i første omgang skal jeg få fagbrevet som ambulansearbeider, sier han.
Veien dit startet med helse- og oppvekstfag ved Andøy videregående skole. Deretter var det ambulansefag ved Narvik videregående skole.
– Rett etter ferien startet jeg læretiden ved ambulansestasjonen på Andenes. Her er jeg blitt tatt godt imot, sier Jakop.
Han sier det er mye som skal læres før han får fagbrevet.
– Ambulanseyrket er blitt mye større enn det var for 20-30 år siden. Det gjøres mer behandling i ambulansen, som smertebehandling og antibiotika. Vi gjør egentlig ganske mye. Dermed er det større forventninger til oss enn det det var før. Totalt er det fire år der jeg skal lære veldig masse, sier han.

Hjertestans

Når han nå fyller arbeidsdagen med ambulanseoppdrag, vet han godt selv hvor viktig akutt helsehjelp er.
Høsten 2014 fikk Jakop hjertestans mens han var på skolen på Andenes. Til alt hell kunne en av de ansatte ved skolen, Monica Sørensen, hjerte- og lungeredning (HLR) svært godt. I tillegg kom ambulansepersonell og leger raskt til, og Jakop pustet da han ble hentet av ambulansehelikopteret.
– Jeg skal ikke si at det ikke har påvirket beslutningen om å jobbe medakuttmedisin, men jeg var ganske bestemt før det skjedde. Det kan hende at det gjorde valget enda sterkere, sier han.

– Som forventet

Han sier at ambulansehverdagen er omtrent slik han forventet det.
– Jeg var her på Andenes i praksis mens jeg gikk på ambulansefag i Narvik. Det er oppdrag med varierende alvorlighetsgrad og det er omtrent slik jeg forventet det. Mange av oppdragene går til sykehuset på Stokmarknes. I bilen på vei tilbake har vi god til å snakke ut om det som har skjedd, og jeg kan spørre dersom det er ting jeg lurer på, sier han.

– Fint å være inspirator

Ved 330-skvadronen er man glad for å ha inspirert Jakop til å satse på akuttmedisin.
Les mer om saken hos Vesterålen Online (krever innlogging)