Hopp til hovedinnhold


Hjertestarterinnsamling

First Respond hos brannvesenet: Om et hjerte stanser i Eide et sted, blir muligheten for å få hjelp heretter vesentlig bedret.

First Respond hos brannvesenet: Om et hjerte stanser i Eide et sted, blir muligheten for å få hjelp heretter vesentlig bedret.

Takket være lynaksjonen som Trygve Herskedal satte i gang blant næringslivsbedriftene i Eide nylig, kom det inn midler nok til både hjertestarter og kursing av de 16 brannmennene som står for brannberedskapen i Eide.

Lå våken

– En sein kveld jeg kom heim fra en nabo som hadde hjertelidelse, ble jeg liggende og tenke på meg sjøl, blant andre – en dårlig trent, korpulent mann i 50-åra. Hva ville skje om hjertet mitt stanset? Jeg fikk ikke ro på meg, og tok kontakt med brannmester Steinar Krakeli tidlig neste morgen for å få greie på om brannvesenet her i Eide har hjertestarter.

– Nei, det hadde de ikke. Jeg sa jeg ville prøve å skaffe en, og det var de glade for. De ville ta imot en med takk, forteller Trygve Herskedal til Romsdals Budstikke.

Alle sa ja

– Jeg satte i gang straks og oppsøkte en rekke bedrifter her på Eide. Alle jeg spurte sa ja, og før klokka 12 var siste bidragsyter på plass. Da jeg ringte Krakeli og fortalte resultatet, ble det en del «fliring» over at alt hadde gått så glatt, smiler 53-åringen.

Han har akkurat overrakt en sjekk på 30.000 kroner til brannvesenet. I alt 13 bedrifter har sponset hjertestarteren, og i etterkant har flere kommet og sagt at de vil være med og støtte, sier Herskedal.

Det er ekstra aktuelt med slikt utstyr i Eide siden kommunen ikke har ambulanse stasjonert.
Pengene er satt inn på en egen konto som skal disponeres av brannvesenet. De skal kjøpe inn en hjertestarter av samme type som finnes på Kleive, Skåla og i Midsund. Brannmannskapene skal læres opp til å bruke det livreddende apparatet.

– Veldig glad

– Dette er kjempepositivt. Vi har snakket lenge om at brannvesenet i Eide burde ha utstyret, men så langt har det manglet penger. Jeg er veldig glad over at hjertestarteren nå er på plass. Den betyr at vi i en gitt situasjon kan bli i stand til å redde liv, sier brannsjef i Molde, Alf Magne Smørholm.

AMK-sentralen vil nå bli informert om hvor starteren er og kan kalle ut vakthavende brannmannskap dersom ikke ambulanse er nærmere. Vi vil ha starteren på brannstasjonen i Eide sentrum, og det vil ikke ta mange minutt før den kan være på plass, basert på erfaringer med utrykningstida ved denne stasjonen, påpeker Smørholm.

Ordførerklem

Fungerende varaordfører Synnøve M. Brovold hadde fått oppdraget å representere Eide kommune på så kort varsel at hun ikke hadde rukket å kjøpe blomster som hun gjerne skulle ha overrakt Trygve Herskedal. I stedet ga hun en hjertegod klem.

Etter det Romsdals Budstikke får opplyst, blir hjertestarteren til brannvesenet den tredje i kommunen. Fra før har Eide idrettslag en og Eide helselag en annen.

Les heles saken i Romsdals Budstikke: - Midt i blinken