Hopp til hovedinnhold


Hjertestans og adresseproblemer

Da en mann ble akutt syk på adressen Mádiijárbálggis i Finnmark, tok det tid før amk-sentralen fant ut av adressen og ambulanse ble rekvirert. I mellomtiden døde mannen.

Da en mann ble akutt syk på adressen Mádiijárbálggis i Finnmark, tok det tid før amk-sentralen fant ut av adressen. I mellomtiden døde mannen, skriver VG.

Les også: Utvikler søkemotor til samiske veinavn

Bakgrunn: “Farlig” å bo på samisk adresse

Ambulansen kom frem i løpet av 12 minutter, men i mellomtiden døde samboeren Joel Sandsether av hjertestans. Han ble 69 år.

- Jeg tror jeg sto så lenge som syv-åtte minutter i telefonen med AMK-sentralen. Min leieboer sa at jeg sto enda lenger, sier Høgden til VG Nett.

Hun vil ikke spekulere i om samboeren fortsatt hadde levd om sentralen hadde vært kjappere til å oppfatte navn og adresse.

- Det jeg ønsker, er at når noen ringer AMK-sentralen, så må folkene deres forstå samiske gatenavn. Folk må ha et kurs for å lære de samiske navnene. De ropte tilbake til meg at jeg måtte forsøke gjenopplivning og munn-til-munn, men jeg maktet ikke da jeg måtte bruke all min makt på å diskutere, sier Høgden.

Saken har skapt debatt lokalt de siste dagene, og har fått det utfallet at Statens Kartverk nå utvikler en ny søkemotor på nett for samiske stedsnavn.

Les mer om saken på VGs nettside