Hopp til hovedinnhold


Hjerneforskere går til filmen

Hjerneforskerne i fMRI-gruppen ved Haukeland og UiB har hatt filmfotografer på slep. I går var det premiere på dokumentaren, og du kan se en snutt fra pionertiden her.

Hjerneforskerne i fMRI-gruppen ved Haukeland og UiB har hatt filmfotografer på slep. I går var det premiere på dokumentaren, og du kan se en snutt fra pionertiden her, skriver Helse Bergen.

– Entusiasmen var sikkert større enn kompetansen i starten. Det sier professor Kenneth Hugdahl i dokumentarfilmen, som handler om historien til forskningsgruppen i fMRI.

SE: Hjerneforskarar går til filmen

De siste 15 årene har gruppen under Hugdahls ledelse, utviklet teknikker for å se inn i hjerneaktiviteten ved hjelp av MR-scanner. Teknologiutviklingen startet i det små på midten av 90-tallet, med hjemmeloddede hjelpemidler, speil tyvlånt fra en kollega og en MR-maskin som egentlig ikke hadde nødvendig magnetstyrke for å se inn i hjernen.

Forskningsgruppen har produsert nærmere 200 artikler, ble Nordic Center of Excellence i 2006, og fikk EUs høyest rangerte tildeling i fjor høst, nemlig ERC Advanced Grant for de neste fem årene.

Forskerne skal forsøke å finne ut hvor stemmene i hodet hos schizofrene kommer fra. Denne tildelingen sikrer forskningsgruppen ca 20 millioner kroner fra EU og ca 5 millioner fra UiB.

Gruppen er tilknyttet Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved UiB og Haukeland universitetssykehus.

Les mer og se film på Helse Bergens nettside