Hopp til hovedinnhold


Hjelpen er nærmere enn du tror, sier helsedirektøren

Ambulansehelikoptre er et viktig element i den akuttmedisinske tjenesten, men de er bare en del av en større helhet, skriver helsedirektør Bjørn Guldvog i et innlegg på NRK Ytring.

Bakgrunn: – 45 minutter er lenge og Bilambulanse er viktigere
Akuttberedskapen i Norge er god.
Ambulansetjenesten utførte i alt rundt 645.000 oppdrag i 2012; - to prosent av disse ble utført av ambulansehelikoptre. Selve bærebjelken i akuttberedskapen utenfor sykehus er legevakten og bilambulansetjenesten.
Vi har nå fått en diskusjon om svakheter i akuttberedskapen, preget av ensidig fokus på luftambulansetjenesten og bruk av helikoptre. Ambulansehelikoptre er et viktig element i den akuttmedisinske tjenesten, men de er bare en del av en større helhet.
NRK viser til en offentlig utredning som foreslo at det skulle stilles krav om at 90 prosent av befolkningen skulle kunne nås med legebemannet ambulanse innen 45 minutter. Legger man NRKs tall til grunn viser disse at hele 97 prosent av befolkningen er innenfor 45 minutter. Slik sett ligger dekningen allerede godt over anbefalt forslag. I tillegg vil etableringen av en ny base på Evenes i 2015 bidra til en ytterligere forbedring.
For 2012 var tallene:

  • 1,9 millioner henvendelser til 203 legevakter
  • 636.000 oppdrag med 630 ambulansebiler
  • 9.417 oppdrag med 9 ambulansefly
  • 7.526 oppdrag med 12 ambulansehelikopter
  • 2.835 oppdrag med 33 ambulansebåter
  • 1.214 oppdrag med 6 redningshelikoptre

Sagt på en annen måte; - Norge har betydelige akuttmedisinske ressurser og folk flest får god og livreddende akutthjelp.
Samtidig kan vi alltid bli bedre.
Les hele innlegget hos NRK