Hopp til hovedinnhold


Her er nødetatenes «verstingkommuner»

31.000 nordtrøndere har ikke vegadresse. Det bekymrer Kartverket, som frykter at brannvesenet, ambulanser og politiet ikke kommer fram i tide, melder Trønder-Avisa.
Flere tusen personer i Nord-Trøndelag mangler vegadresse.  Mange av oss bor på steder som verken har vegnavn eller husnummer. For nødetatene betyr det problemer når det skjer en brann, en kriminell hendelse eller en akutt helsesituasjon.
– Det er problematisk og spesielt med tanke på jobben som nødetatene skal gjøre. De forteller oss at det tar lenger tid å komme fram til dem som er i nød, sier fylkeskartsjef Liv Iversen i Nord-Trøndelag.

Mindre lokalkunnskap

Iversen skisserer en typisk situasjon som kan være problematisk:
– Personer i en nødsituasjon er stresset og har ofte vanskelig for å fortelle hvor de er. Da er det enklere å vise til en gateadresse enn å forsøke å beskrive «ned til høyre forbi butikken».
Kartsjefen tror også det blir viktigere å anskaffe seg en vegadresse nå som flere tjenester leverer hjemme på døra. At Posten skal kutte betraktelig hjelper heller ikke - da blir det færre postbud med lokalkunnskap, hevder Iversen.
I Nord-Trøndelag er det spesielt to kommuner som ligger etter i vegmerkingen. Flatanger og Frosta er helt uten vegadresser, mens Steinkjer, Vikna, Leksa er i godt i gang, men Inderøy er ferdig for lengst, opplyser Kartverket.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa