Hopp til hovedinnhold


Her er «den skjulte milliarden» i Nødnett-prosjektet

GJØVIK: Kostnadsrammen for utbyggingen av nødetatenes nye sambandssystem er seks milliarder kroner. Prosjektet allerede har kostet staten minst én milliard mer, viser en gjennomgang Aftenposten har gjort.
– Nødnett virker mer og mer som et godt verktøy. Det tar litt tid før brukerne tar i bruk alle funksjonene, men Nødnett har fått prøvd seg i operative situasjoner og har levert godt, sier Lars Erik Tandsæther. Han er direktør i Helsetjenestens egen Nødnett-organisasjon.
Fra åtte store flatskjermer på veggen på Gjøvik følger to av de 60 ansatte status i systemet, mens testradioer står til lading ved vinduet.
Her styres det Tandsæther omtaler som «et komplekst kommunikasjonssystem» med 7000 Nødnett-radioer og 183 kontrollrom i hele landet.
Om du blir syk eller skadet, så er det dette systemet som gjør at ambulansearbeiderne kan kommunisere med sentralene og sykehusene når du skal hentes og få behandling. Politi, brannvesen og andre beredskapsbrukere i hele landet har også tatt i bruk det samme kommunikasjonsutstyret.
Helsevesenet har brukt nesten en kvart milliard på det nye nødnettet. Denne summen er ikke med i regnestykket som er blitt presentert for Stortinget.

Departementet kan ikke gi totalkostnad

Nødnett-prosjektet er det største IKT-prosjektet i Norge noensinne, og omtales som et enormt beredskapsløft.
Helsevesenets egen Nødnett-innføring har kostet 272 millioner kroner siden den ble etablert på i 2013. Tandsæther i HDO mener likevel at det er en kostandseffektiv løsning.
– Ved å etablere én organisasjon samler vi kompetansen og ressursene et sted, og får en billigst mulig løsning, sier han.
Les mer om saken hos Aftenposten