Hopp til hovedinnhold
Svensk skyddsmask. Foto: Jonas Ericsson
Svensk skyddsmask fra det svenske forsvaret. Foto: Jonas Ericsson


Helsepersonell i Sverige bruker forsvarets beskyttelsesmasker i koronabehandling

200 sykepleiere, leger og helseabeidere i Blekinge har fått utdanning i hvordan de bruker en spesiell beskyttelsesmaske når koronapasienter skal behandles.


– Vi var overrasket over at de fungerte så bra som de gjorde, sier Ramona Tjäder, en av sykepleierne som har fått en personlig skyddsmaske, som de kalles på svensk.

Nærmere 3 000 eksemplarer ble levert til Region Blekinge av forsvaret, etter en forespørsel fra Socialstyrelsen (red.anm.: Tilsvarer Helsedirektoratet).

Masken beskytter helsepersonell fra å puste inn partikler av koronaviruset, og har blitt brukt på intensivavdelinger gjennom påskehelgen.

– Jeg bare tenkte: ”Så godt at de har funnet en løsning." Nå vet vi at de fungerer og at vi kan ha disse, sier Tjäder og viser fram sin personelige skyddsmask.

Personlige masker

Maskene får navn og sprites etter vakt før de legges inn i et tørkeskap. Da Tjäder var på vakt i påskehelgen reagerte ikke pasientene negativt.

– Vi informerer tydelig hele tiden at de ikke trenger å være redde, dette er for å beskytte oss selv.

Foretok opplæring

Det var ambulansearbeider Tony Gustafsson som holdt opplæringen til helsepersonellet om hvordan masken skulle brukes for akutt- og intensivpersonellet.