Hopp til hovedinnhold


Helse Bergen på glatta

Åtte ambulanser spinner rundt og rundt på et dypfryst vann. Helse Bergens glattkjøringskurs satser på å forbedre kjøreegenskapene til ambulansepersonellet på vinterføre.

På et dypfryst vann langt opp i fjellheimen spinner åtte ambulanser rundt og rundt på en glattkjøringsbane. Helse Bergen gjør en storsatsing på å forbedre kjøreegenskapene til ambulansepersonellet på vinterføre.

Bildereportasje, og svært forkortet utgave av reportasje i Ambulanseforum nr. 2 2009

Her kan du tegne abonnement

450bergenambulansesladd

Hvert år skal 50 stykker av ambulansepersonellet til Helse Bergen gjennomføre et avansert glattkjøringskurs. Om fire år har alle 200 vært igjennom denne banen. Og da er det mest sannsynlig klart for ny runder for første kull igjen.

450bergennesfossen
- Kjøringen er det farligste vi gjør i jobben vår. Derfor er dette viktig HMS-arbeid, sier kursinstruktør og paramedic Paal-Christian Nesfossen, en av fire kjøreinstruktører på kurset.

Han mener at det er lagt altfor lite vekt og for lite fokus på bilkjøring for ambulansetjenestene i Norge.  - Vi har et spesielt ansvar for å rykke ut på en trygg og god måte, og få pasienten til sykehus eller behandlingsinstitusjon.

450bergenambulanser

Risikoen for at ambulanser er involvert i ulykker ved utrykning er syv-åtte ganger høyere enn for vanlige kjøretøy.

450bergenserpentiner

På banen er det tre øvelser som gjennomgås. Det er en momentbane, serpentinerkjøring forlengs og baklengs, og langbanekjøring. Her serpentinerkjøring.
450bergendytt2

Bilene spinner av gårde, og noen havner også langt utfor brøytekanten, og må dyttes ut igjen.
450bergen_trym

Konkurransekjøring: Dagens vinnere, med beste rundetid, kommer fra Lagunen i Bergen, og er for anledningen makkere. Trym og Rosalinn.

450bergenkull1
Første kull, snart ferdig med Helse Bergens glattkjøringskurs. Fire puljer med cirka 16 stykker i hver pulje skal ha glattkjøringskurs denne vinteren. Om fire år har alle som jobber som ambulansepersonell i Helse Bergen vært gjennom kurset.

450bergenambulansesno

Nylig kom det en høring om å heve aldersgrensen for å kjøre utrykning. Trolig blir aldersgrensen hevet til 21 år. 
- Vi kommer til å være positive til det, sier Nesfossen. – Det går på at man bør ha et godt kjøregrunnlag før man begynner med avansert bilkjøring.

Hva fikk du ut av glattkjøringskurset?

450bergen_emma
Emma (27), paramedic, jobbet 5,5 år (Foto: Trym Jensen)
- Jeg fikk testet grensene i et sikkert miljø. Jeg kjørte ut tre ganger. Det ga meg større forutsetning for å mestre vanskelig føre senere. Vi hadde instruktører vi stolte på. Og det sosiale gjorde at vi følte oss priviligert over hele opplegget.