Hopp til hovedinnhold


Helse Bergen og responstider

Helse Bergen har offentliggjort årsrapporten over ambulanseoppdrag i Bergensområdet. Gjennomsnittlig responstid ved akuttoppdrag var i fjor 9,2 minutter.

Helse Bergen har offentliggjort årsrapporten over ambulanseoppdrag i Bergensområdet. Gjennomsnittlig responstid ved akuttoppdrag var i fjor 9,2 minutter.

Les hele saken i BergensAvisen: Krisehjelp først etter en halv time

I 90 prosent av akutthendelsene var ambulanse fremme innen et kvarter. Arna er den bydelen som trekker utrykningstiden opp.

I åtte akutte hendelser i Arna i fjor gikk det mellom 25 og 39 minutter før ambulansen kom. 

Økning i oppdrag på fire prosent
- Vi har et samarbeid med brannvesenet i Arna hvor de kan rykke ut og være førstehjelpere. I tillegg arbeides det med å flytte ambulansestasjonen fra Lagunen til Nesttun-området. Det vil gi oss noen minutter kortere utrykningstid til den sørlige delen av Arna, sier Brattebø til BA.

Antall ambulanseoppdrag økte med fire prosent i Bergen fra 2007 til 2008.

I desember opplevde ambulansene den høyeste oppdragsmengden på en måned. 9200 pasienter ble brakt til Bergen legevakt i ambulanse.

1227 psykiatrioppdrag
Den nye psykiatriambulansen gjennomførte 1227 oppdrag, i snitt nesten fem utrykninger per virkedag, og trenden er økende.

Tidligere var det i stor grad politiet som rykket ut til psykiatriske pasienter, satte på dem håndjern og fraktet pasientene til institusjoner.

– Vi kommer til å utvide tilbudet med psykiatriambulansen i løpet av året til også å omfatte helger. Psykiatri stiller oss overfor store utfordringer, noe som er aktualisert etter de tragiske hendelsene i Tromsø. sier Brattebø.

Mye rus og vold
Av rapporten fremgår det at rus er hovedårsak til behov for ambulanse ved tolv prosent av alle akutte hendelser. I fjor rykket byens ambulanser ut til 356 såkalte narkooverdoser.

I tillegg har utrykninger til voldsepisoder økt med nærmere 60 prosent fra i fjor. 73 prosent av hendelsene skjer i sentrumsgatene. 30 prosent av de skadde ble fraktet direkte til sykehus.

– Natt til lørdag og natt til søndag, fra klokken 2200 til 0300, er den travleste tiden. Voldsepisoder i sentrum fører til at vi bruker mye ressurser, og det tar litt lengre tid før ambulansen kommer, sier Brattebø.

Lengste ventetid åtte timer
Lengste ventetid på ambulanse i Bergen i fjor var over åtte timer. Det er først og fremst pasienter som skal hjem fra sykehus som rammes av de lange ventetidene.

– Åtte timer er lenge å vente. Men når det er travelt, må vi prioritere ressursene vi rår over. De som befinner seg på et sykehus må vente lengst. Det er faglig riktig, sier seksjonsleder Guttorm Brattebø i Helse Bergen.