Hopp til hovedinnhold
Sea King. Illustrasjonsfoto: Morten Holm
Sea King. Illustrasjonsfoto: Morten Holm


Helikopterberedskapen i Nord-Norge er basert på flaks og tilfeldigheter

– Det er ingen tvil om at denne regjeringen gang på gang har nedprioritert helikopterberedskapen i nord, det har vi en rekke eksempler på.

Det sier stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) i en ytring i lokalavisen Nye Troms.

– Den siste tiden har vi dessverre vært vitne til hvor sårbare mennesker er i møte med naturkreftene og at alvorlige hendelser kan skje når man minst venter det. En rekke hendelser de siste årene knyttet til skredulykker viser hvor viktig det er med beredskapsressurser som helikopter. Det er ingen tvil om at denne regjeringen gang på gang har nedprioritert helikopterberedskapen i nord, det har vi en rekke eksempler på.

– Regjeringa sa i september 2019 at de ville etablere en redningshelikopterbase i Troms. Denne basen skal etter planen etableres i 2022. Hvorfor bruke tre år på å få på plass denne? Nå er det under ett år igjen og det viser seg at anskaffelsesprosessen har vært så dårlig at interessentene har trukket seg underveis. Nå har angivelig anbudsgrunnlaget blitt endret uten at anbudet har blitt lyst ut på nytt. Det kan med andre ord gå enda mange år før vi får noen redningshelikopterbase i Troms.

– NRKs TV-serie «113» har vist oss hvor viktig luftambulansehelikopteret på UNN er når minuttene teller. Men dette helikopteret har begrenset kapasitet. Et legehelikopter har ikke infrarødt kamera som kan finne savnede personer i mørket. Et legehelikopter kan ikke politiets skarpskyttere bruke mot en potensiell terrorist. Et legehelikopter har ikke heis til å løfte ut flere personer fra et skred eller liknende.

– Regjeringa gambler på at det ikke skal skje en større ulykke eller alvorlig kriminell hendelse som krever helikopter i Troms. Folk i Troms fortjener den samme beredskapen og hjelpen som resten av landet, sier Borch videre.