Hopp til hovedinnhold


Hele landet ser til livreddende sørlandsk metode

Ambulanseteknikk fra Sørlandet har endret måten å frakte skadde, bevisstløse pasienter på, og nå følger både nasjonale og internasjonale fagmiljøer etter. Per Kristian Hyldmo, overlegen som var med på å utforme prosedyren, disputerte torsdag for sin doktorgrad om temaet, skriver NTB Info.

Tidligere intervju med Hyldmo: Nakkekragen i søpla?
– Det hjelper lite å unngå å bli lam dersom du dør fordi du ikke får puste, sier Per Kristian Hyldmo, overlege ved Sørlandet sykehus og doktorgradsstipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Mer om saken: Sørlandsk førstehjelpsteknikk brukes internasjonalt
Les også: E-læringskurs i spinal stabilisering på Nakos
I 2005 endret ambulansepersonellet på Sørlandet måten de fraktet skadde, bevisstløse pasienter på. Det var lenge vanlig praksis å la bevisstløse ligge på ryggen i frykt for at å vende dem over på siden kunne føre til alvorlige nakkeskader. Spørsmålet om hvorvidt pasienten får puste eller ikke ble imidlertid avgjørende da ambulansetjenesten på Sørlandet sykehus for tolv år siden bestemte seg for å bytte metode.
– Å ligge på ryggen når man er bevisstløs kan være farlig. Tunga kan blokkere svelget, og oppkast og blod kan renne ned i lungene, sier Hyldmo.
Ved å ta i bruk noe de kaller traumesideleie, der to personer utfører jobben mer skånsomt og med mulig bruk av nakkekrage for å stabilisere hodet, kan man ta hensyn til både pust og nakke. Det viktigste er å sørge for at pasienten har frie luftveier og får puste.
Forsker på hva som er best
Hyldmo, som disputerte for sin doktorgrad ved Universitetet i Stavanger torsdag, har forsket på det ambulansetjenesten på Sørlandet startet med for ti år siden. Han var selv med på avgjørelsen om å bytte teknikk den gangen, og ville senere finne ut om det var farlig å ligge på ryggen når man er bevisstløs eller å bli snudd på siden hvis man har nakkebrudd. Med sin doktorgrad bygger han nå ut den erfaringsbaserte kunnskapen med forskningsbasert kunnskap.
Les mer om saken hos NTB Info
Les også:  Ny prosedyre for stabilisering ved mulig nakke- eller ryggskade
– Praksisen med nakkekrager gikk for langt
Og: Forslag til nasjonal standard presentert på Ambulansforum