Hopp til hovedinnhold
En dansk studie har forsket på forskjellen på to forskjellige hjertestartere. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.
En dansk studie har forsket på forskjellen på to forskjellige hjertestartere. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.


Har vurdert forskjellen på to hjertestartere: – Resultatet overrasker

I en dansk studie er det forsket på forskjellen på hjertestarerne Zoll og Lifepak.

Carsten Meilandt som er paramedisiner i Danmark har nylig presentert en studie om forskjellen på de to hjertestarterne. Det er det danske Fagbladet FOA som skriver om forskningen. I alt er 5500 hjertestans med i forskningen som Meilandt og hans forskningskolleger har gjort. De har for første gang kartlagt forskjellen på hjertestarterne Zoll og Lifepak ved hjertestans utenfor sykehuset. De har målt effektiviteten basert på hvor mange pasienter som fikk tilbake sin naturlige hjerterytme.

Meilandt røper at han ikke trodde at det skulle være noen forskjell på hjertestarterne, men at hvis det skulle være en forskjell at Lifepak ville komme best ut.

I stedet ble det Zoll som viste de beste resultatene. Hjertestarteren fra Zoll hadde omtrent 38 prosent større sannsynlighet for at pasientene fikk tilbake sin naturlige hjerterytme.

Fagbladet FOA skiver at Lifepak har vært den mest bruke i ambulanser i Danmark. Så mange som 88 prosent av pasientene, inkludert i studien, ble handlet med denne hjertestarteren. Her mener Meilandt at en fordel med Zoll er at den gir direkte tilbakemelding på hjerte- og lungeredningen som gis. Den forteller også om det komprimeres nok, og om det gjøres i riktig hastighet.

Meilandt trekker også fram at Zoll kan måle hjertets elektriske aktivitet mens HLR utføres. På den måten gjøre det raskere avgjørelse om det skal gis sjokk. Lifepak skiller seg ut med at den kan gi et høyere energinivå enn Zoll, men Fagbladet FOA påpeker her at litteraturen tydet på at det ikke blir bedre av den grunn. Meilandt konkluderer også her da at Zolls sjokkteknikk fungerer bedre.

Du kan lese mer om studien på Fagbladet FOA (ekstern lenke).