Hopp til hovedinnhold
Erlend Sundland, ambulansesjef ved St. Olavs hospital, roser Røde Kors sin innsats under koronautbruddet i Norge. Foto: Live Oftedahl


Har kjørt over 1000 ambulanseturer på dugnad

Frivillige ambulansesjåfører fra Røde Kors har avlastet ambulansetjenesten over hele landet under koronapandemien.

De operative ambulansene kunne da fokusere mer på akutte oppdrag. Bare i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har frivillige sjåfører stått for over 1000 turer, melder NRK.

FRIVILLIG: Magdalene Langset og Tom Natland Fagerhaug i Røde Kors ønsket å delta i dugnadsarbeidet under koronapandemien. Siden mars har de stått for suppleringskjøring i Trondheim.

– Dette er vår lidenskap og det vi holder på med på fritiden. Når vi melder oss til sykehuset, så kjører vi så lenge det er oppdrag og behov.

Dagene er hektiske. Langset er biolog hos Norsk institutt for naturforskning (NINA), mens Fagerhaug jobber som ingeniør ved Equinor.

Siden mars har duoen også hjulpet ambulansepersonellet i Trondheim som frivillige fra Røde Kors' hjelpekorps.

– På det meste har vi kjørt ambulanse sju dager i uka, men da var vi ikke alene. Nå er det tre dager i uka, sier de.

Sykehus trengte koronahjelp

For da helsevesenet gikk inn i korona-beredskap økte arbeidsmengden. Ved St. Olav gikk mye av tiden til ambulansetjenesten med på å frakte mulige korona-smittede.

Røde Kors satte dermed inn sitt apparat for å hjelpe.

Så langt har dette resultert i over 140 oppdrag og 350 arbeidstimer på kveldstid i Røde kors-bilen i Trondheim.

– På den tiden av døgnet har vi færre ambulanser, så dette betyr mye for beredskapen og særlig akuttberedskapen i Trondheim. Med deres hjelp blir vårt egne mannskap frigjort, sier avdelingssjef for ambulanse ved St. Olavs hospital, Erlend Sundland.