Hopp til hovedinnhold


Har ingen oversikt over hjertestartere

Sørlandets AMK-sentral vet ikke – og vil ikke vite – hvor det finnes hjertestartere på Agder.

Sørlandets AMK-sentral vet ikke – og vil ikke vite – hvor det finnes hjertestartere på Agder, skriver Fædrelandsvennen.

Flere tusen kjøpesentre, fritidsparker, bedrifter, flyplasser, idrettslag, busstasjoner og fjellstuer i Norge har kjøpt inn en hjertestarter, men det finnes ingen sentrale regler for hvordan disse skal registreres og varsles.

- For stort omfang

Mange AMK-sentraler (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) velger ikke å bruke disse ressursene selv om de har kunnskap om at de finnes.

Dette gjelder blant andre: Oslo, Akershus, Aust- og Vest-Agder, Nordmøre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Helgeland.

AMK-Agder sier rett ut at de velger ikke å forholde seg til hjertestartere utenfor det offentlige, og ber private om å gjøre det kjent i sitt nærmiljø at de har hjertestartere:

- For noe tid tilbake vurderte vi dette, men så at omfanget var for stort og vedlikehold av databasen en stor utfordring. Vår erfaring var at det var mer til heft enn til hjelp i situasjoner med hjertestans utenfor sykehus da det sjeldent var slik at utplasserte hjertestartere hadde gode varslingspunkter som faktisk fungerte, sier avdelingsleder for prehospitale tjenester, Tor Laukvik, ved Sørlandet sykehus til Aftenposten.

Flere overlever

2500 mennesker får hjertestans i Norge hvert år. Under 15 prosent av dem skrives ut fra et sykehus i live.

En studie omtalt i Tidsskriftet for Den norske legeforening viser at sjansen for å overleve hjertestans øker til 24 prosent hvis det er hjertestarter i nærheten, som blir tatt i bruk.

Sørlandets største turistattraksjon - Dyreparken i Kristiansand – har to hjertestartere. Parken hadde i 2009 695.039 besøkende.

- Jeg meldte til AMK da vi fikk den nye hjertestarteren i forbindelse med åpningen av Badeland i sommer, sier sesongleder for førstehjelpsgruppa, Mari Thomassen Hauge, i Kristiansand Dyrepark til Fædrelandsvennen.

- Ikke varslingsrutine

I Dyreparken er det rundt 20 ansatte som er drillet i å bruke hjertestarteren.

- Hvis en gjest ringer direkte til 113, og AMK vet at vi har en starter og forteller oss om det, kan vi sikkert spare noen minutter, sier Thomassen Hauge.

- Hva gjør dere om noen ringer 113 og varsler om hjertestans inne i parken?

- Da har vi ingen rutiner for å kontakte Dyreparken, men regner med at Dyreparkens personell er informert om slik hjertestarter dersom de har det, sier Tor Laukvik.