Hopp til hovedinnhold
Sea King. Illustrasjonsfoto: Morten Holm
Sea King. Illustrasjonsfoto: Morten Holm


Har hastekjøpt fem smittevern-kuvøser

Natt til fredag denne uken ble en korona-smittet pasient transportert med redningshelikopter til et sykehus i Nordland. En norsk produsert smittevern-kuvøse gjorde dette mulig uten å risikere smitte av helikoptermannskapene og øvrige involverte.

Den siste uken har det vært en hektisk aktivitet hos redningshelikoptertjenesten/ 330-skvadronen med å skaffe utstyr som skal isolere pasientene og samtidig beskytte mannskapene på Sea King helikoptrene mot korona smitte, skriver TV 2.

– Frem til i dag har det generelt vært dårlige muligheter til å beskytte mannskapene mot virus. En smittet pasient ombord i et redningshelikopter kunne ha satt et helt crew på seks personer på bakken og i karantene i fjorten dager, sier Roy-Inge Nygaard-Jensen, sjef 330-skvadronen avd. Bodø.

For å sikre beredskap

– Dette ville redusert vår evne til å levere god beredskap over tid, samt medføre økt risiko for å smitte andre pasienter vi transporterer, sier Roy-Inge Nygaard-Jenssen, sjef ved 330-skvadronen i Bodø.

Nå har redningstjenesten hasteinnkjøpt fem smittevern-kuvøser som kan frakte voksne personer trygt fra et sted til et annet, uten at mannskapene er i fare for å bli smittet.

– Hasteinnkjøpet er gjort for å kunne beskytte alle involverte mot smitte, slik at vi kan opprettholde en god beredskap over tid. Vi er svært glad for at dette nå er kommet på plass på rekordtid, sier Jens Clüver, medisinsk leder hos 330-skvadronen.

Ni dager fra bestilling til levering

Det har den siste tiden pågått et intenst arbeid mellom Forsvaret, helsevesenet og leverandøren EpiGuard.

Fra beslutningen ble tatt og til den første kuvøsen var på plass i Bodø, tok det kun ni dager.

– De to første er levert til redningshelikopterbasene på Rygge og Bodø. De tre andre andre vil bli sendt ut til våre baser på Sola, Ørland og Banak så fort opplæring og prosedyrearbeid er gjort, sier Roy-Inge Nygaard-Jenssen, sjef, 330-skvadronen i Bodø.