Hopp til hovedinnhold
Bokas cover. Foto: Lean_mean_nursing_machine på Instagram


Håper ny bok kan avlive myter om hva sykepleiere faktisk gjør

Anders Christoffersen har sett seg grundig lei på hvordan yrket hans blir misforstått og fremstilt.

Nå gir han ut bok om egen sykepleierhverdag, før han selv bytter tittel til lege, skriver Sykepleien.

– Hvert kapittel tar for seg et pasientmøte fra ulike steder der jeg har jobbet, deriblant sykehjem, legevakt, ambulanse, nyfødt intensiv og akuttmottak. Jeg forsøker å vise frem noe av spennet, ansvaret og variasjonen i yrket.

Jeg rømmer ikke fra sykepleieryrket, altså, forsikrer Christoffersen da Sykepleien spør ham om den snart fullførte legeutdannelsen.

– I bunn vil jeg fortsatt være en nøyaktig like stolt sykepleier som før, selv om jeg nå får et annet yrke. Jeg vil bære sykepleien med meg i mye av det jeg gjør som lege.

Christoffersen har hatt mange baller i luften ved siden av sykepleierjobben:

I løpet av sommeren blir han ferdig utdannet lege etter seks års studier.

Parallelt med legestudiet tar han en master i prehospital akuttmedisin. I tillegg har han funnet tid til å utforme en serie medisinske referansekort og diverse andre produkter for helsepersonell, som han selger via egen nettbutikk. Instagram-profilen hans @lean_mean_nursing_machine nærmer seg 13 000 følgere.

Christoffersen jobber fortsatt som sykepleier ved legevakten i Stavanger, ved siden av siste praksisperiode i legeutdanningen. Før han bytter jobbtittel for alvor til sommeren, oppsummerer han åtte år som sykepleier destillert i bokform.

– Jeg har ønsket å belyse hva sykepleie i mine øyne er, og hva det kan være. Ofte har jeg følt at yrket blir misforstått og skjevt fremstilt. Mange skjønner ikke hvor stort ansvar vi har eller hvor vesentlige vi er i pasientbehandlingen.

Folkefinansiert på fire dager

Søndag 10. januar lanserte han kronerulling for utgivelsen «En sykepleiers hverdag» på nettstedet spleis.no. Fire dager senere var finansieringen i boks. Midt under telefonintervjuet med Sykepleien rundes målet på 70 000 kroner.

– Nå er jeg trygg på at boka blir realisert. Planen er å sende til trykk i midten av februar, sier Christoffersen.

Spytt, oppkast og tårer

Første frø til boka ble sådd så langt tilbake som i 2013, etter en nok en slitsom kveldsøkt på legevakten i Stavanger. Det hadde vært dramatisk og hektisk, nær sagt som vanlig på en helgevakt.

Christoffersen hadde bistått mennesker i nød på løpende bånd. Til «takk» hadde blant annet blitt spyttet på og utskjelt. Han hadde tørket oppkast og tårer. Sliten og med en murrende følelse av ikke å bli verdsatt, satte han seg foran tastaturet.