Hopp til hovedinnhold


Håper å samle inn 400.000 på 90 dager for å få hjertekompresjonsmaskiner: – Det er lite penger for et liv

Ansatte ved Helgelandssykehuset har startet innsamling for å få tre hjertekompresjonsmaskiner til ambulansene i Hattfjelldal, Grane og Vefsn, melder Helgelendingen (krever innlogging).

– Det er jeg og noen av kollegene mine som har tatt initiativet, og ikke arbeidsgiver Helgelandssykehuset. Vi er alle enige om at sykehusene burde kjøpe dette, men i stedet for å bruke energien på å tenke på alt som ikke er råd til prøver vi heller å gjøre noe med dette. Det er noe som gagner alle, sier Hege Kristin Johansen,paramedic/fagutvikler for sone 3 (Vefsn, Hattfjelldal og Grane).

Derfor startet de i begynnelsen av oktober en pengeinnsamling gjennom spleis, og ideen fikk de fra Tromsø som hadde samme innsamlingsaksjon. Med en hjertekompresjonsmaskin er det bedre forutsetninger for å redde liv ved hjertestans.

Stort mål

Av økonomiske grunner har Johansen kun laget en spleis for Mosjøen, Grane og Hattfjelldal, men hun forklarer at det er ønskelig at hele Helgeland får dette.

– Er det noen som virkelig fortjener å ha slike maskiner, så er det distriktene. Det er langt til sykehus, og det er ingen hemmelighet at det å holde på med hjerte- og lungeredning er veldig tungt. Dess lengre man må holde på, jo dårligere kvalitet blir det. Ambulansepersonellet er jo bare mennesker, sier hun.

Målet er å få tre hjertekompresjonsmaskiner slik at kommunene kan ha en i hver bil, og samle inn 400.000 kroner gjennom spleis. Per i dag er det kommet inn over 15.000 kroner, og i tillegg har Mosjøen Sanitetsforening gitt 50.000 kroner til en slik maskin.

Les mer om saken hos Helgelendingen (krever innlogging)