Hopp til hovedinnhold


– Han skal få nærmeste ambulanse

Når han trenger øyeblikkelig hjelp av helsepersonell og minuttene teller, ber Dag Helle (68) om at nærmeste tilgjengelige ambulanse blir sendt, ifølge Glåmdalen.

Helle lurer på om helsemyndighetene har endret praksis, og helst ikke sender ambulanse over sykehusgrensene.

– Tidligere kunne vi gjerne få ambulanse fra Årnes, som er nærmeste ambulansebase. Men de siste årene har vi alltid blitt henvist til ambulanse fra Kongsvinger, som har dobbelt så lang kjøretid, sier 68-åringen, som bor mellom Disenå og Seterstøa – ikke langt fra fylkesgrensa.

Ifølge divisjonsdirektør for prehospitale tjenester i Sykehuset Innlandet, Geir Kristoffersen, er det fortsatt slik at nærmeste ambulanse brukes i akuttsituasjoner.

– Ja, vi har ikke endret praksis. At Akershus tilhører et annet sykehusforetak, skal ikke ha noen betydning i dette tilfellet. Men det kan jo være tilfeller hvor for eksempel Årnes-ambulanse er opptatt med annet oppdrag, og at ambulanse fra Kongsvinger var eneste mulighet.

– Så økonomi har ingen betydning ved akutte utrykninger?

– Nei, da brukes tilgjengelige ressurser uavhengig av grensene.

Dessuten anbefaler han fastleger å oppdatere AMK Innlandet om enkeltpasienters særskilte behov, hvis opplysningene har betydningen for vurderingen som helsepersonellet må gjøre i akutte situasjoner.

Les mer om saken hos Glåmdalen