Hopp til hovedinnhold


Han reddet livet til to kvinner i sjø og stormkast

– Ikke gi deg, stå på. Jeg sa det på nytt og på nytt til meg selv. Slik beskriver redningsmann ved luftambulansen, Roger Stenlund, de dramatiske sekundene og tankene sine mens han kjempet for å få to livløse kvinner ut av en bil i sjøen under ekstremværet «Hilde» forrige helg, ifølge Sunnmørsposten.
Nå er den ene kvinna skrevet ut fra Ålesund sjukehus, mens den andre er våken og stabil.

Utforkjøring

Klokka er 23.36 fredag kveld. Den ene av kvinnene i en synkende bil rekker å ringe nødnummeret, «1-1-3». De elektriske vinduene har trolig ikke fungert i kontakt med vann.
Stenlund, en sjukepleier, og en lege ved stasjonen sitter i bil på vei tilbake til basen. De har vakt og kommer fra et seminar i Ålesund sentrum. Så får de beskjed om utforkjøringen ved Sunnmøre museum ved Nørvasundet: Det blir slått katastrofealarm.

Kaster seg i vannet

De tre gir full gass og tar igjen en sjukebil. Redningsmann Stenlund vet det handler om sekunder når han får høre at «to kvinner er i bilen som har kjørt på sjøen» over radiosambandet. Seks minutter senere er de på stedet.
– Det blåser 25 meter per sekund, regner kraftig, og vi har svært vanskelige forhold. En politipatrulje har akkurat kommet. Jeg spør bare: «hvor er det?». Han peker og jeg kaster meg uti, forteller Stenlund til Sunnmørsposten.

Står om sekunder

Fra nødmeldingen kom har Stenlund forberedt seg på å gå rett i sjøen. Eller rettere sagt. Scenarioet har han øvd på mange ganger, både mentalt og fysisk. Men nå er det ekte. Det står om sekunder.
– Jeg ser en person i bilen, og forsøker å få henne ut. Men det er mørkt og jeg legger ikke merke til at vinduet bare er litt åpnet, sier Stenlund.
Han tenker at dette ikke går, og gjør sitt første av i alt fire dykk. Så får han tak i dørhåndtaket og klarer å åpne døra.
– Jeg gir ikke opp før begge to er ute, sier Stenlund til kollegaen på land.
På forhånd har han tatt en risikovurdering om at det er for farlig for han uten utstyr å dykke inn i bilen, siden han kan sette seg fast selv. Det eneste han har på seg er nemlig en rød kjeledress.
– Til slutt får jeg henne løs, ut av bilen og på land.

Ut i vannet igjen

Ambulansepersonellet setter i gang avansert livredning. Men fortsatt er det en annen kvinne fast i bilen.
Derfor må Stenlund uti det kalde vannet igjen. Men den andre bildøra er verre å få åpnet. Bilen ligger inntil kaia, og først når Stenlund får hjelp fra en redningsdykker fra Ålesund brannvesen, får de reddet ut den andre kvinnen.
– Dykkeren gjorde en fantastisk innsats og fikk frigjort plass slik at vi fikk dratt henne ut og på land, forteller redningsmannen.
Stenlund har erfaring som brannmann i Stavanger, og har vært i forsvaret, jobbet i ambulansetjenesten og flere år som redningsmann ved luftambulansebasen i Ålesund.

Hyller etatene

Men det var ikke kun Stenlund som reddet livene til de to kvinnene i bilen. For han er det viktig å få fram innsatsen til AMK, brannvesenet, politiet, og ambulansepersonellet fra Ålesund, Sula og Giske.
– Dykkernes innsats var enorm. De to overlevde også fordi politiet hjalp til med komprimering og førstehjelp. Legen på stedet er ekspert på luftveishåndtering, og anestesisjukepleieren gjorde en meget bra jobb. Summen av alle faktorene gjorde at pasientene fikk korrekt behandling.
Dette gjentar han flere ganger under intervjuet.
Les mer om saken hos Sunnmørsposten