Hopp til hovedinnhold


– Han er blitt et lite orakel

Paramedic Erik Emberland Andersen (39) åpner dørene til arbeidsplassen via sosiale medier, og responsen har ikke latt vente på seg – verken blant følgerne eller kollegene, skriver Haugesund Avis (krever innlogging).

Lukta av bilvask og våt sommerasfalt fyller garasjen ved ambulansestasjonen i Haugesund denne juli morgenen. Fem gule kjøretøy med rutete mønster på sidene står nypolerte og venter på neste utrykning. Stillheten forstyrres kun av dråpene som plasker hardt ned mot bakken utforbi.

Paramedic Erik Emberland Andersen og ambulansefagarbeider Simen Lunde (20) tar en siste utstyrsrunde og noterer at både hjertestarter og medisinveske er i orden, vel vitende om at alarmen kan gå når som helst.

Erstattet dødtid med Instagram

Enkelte dager drar Andersen og kollegaene ut for å hjelpe mennesker i akutte situasjoner hele femten ganger i løpet av et døgn. Noen ganger mer.

Andre dager fylles med roligere oppdrag, der noen for eksempel trenger transport hjem fra sykehuset etter en operasjon.

Det kan bli mye venting, og Andersen bruker tiden mellom utrykningene på å repetere og studere fagstoff, sove (stasjonen har soverom), snakke med kolleger om «alt mellom himmel og jord» og i senere tid – dele bilder på Instagram.

I april åpnet han instagramprofilen «Paramedic Erik» hvor han deler bilder fra arbeidshverdagen sin. Responsen har ikke latt vente på seg, og i skrivende stund har han 1869 følgere.

– Folk virker veldig nysgjerrige på hva vi holder på med, og hvis en ser på engasjementet rundt tv-programmer som «113», «Nattpatruljen» «112» og «Politiet» er det ikke så overraskende at folk henger seg på her også. Blålys og gule biler er visst en vinner, smiler han.

«Verdens beste jobb»

Selv har han bakgrunn fra Forsvaret, og hadde allerede lagt bak seg videregående, Befalskolen og flere år med jobbing i inn- og utland før han endelig fikk opp øynene for ambulansefaget. Med all erfaringen fra Forsvaret ble veien kort til utdanning i ambulansefag og deretter iprehospital medisin. Det gir han tittelen «Paramedic»

En del av de ivrigste følgerne på Instagram har selv tilknytning til yrket, mens andre kanskje går rundt med en drøm om å kjøre ambulanse i framtiden. Andersen svarer gledelig på det de måtte lure på, enten det er gjelder lønn eller bruk av utstyr.

– Jeg har verdens beste jobb, og det har gitt meg så mye at jeg ønsker å bruke Instagram til å gi litt tilbake i form av innblikk inn i det vi gjør, forteller han.

Han husker godt hvordan han som nyutdannet og uerfaren så opp til de ambulansearbeiderne som møtte opp på jobb med senkede skuldre og hendene i lomma. De hadde lært seg å slappe av i påvente av utrykningene – en kunst Andersen selv har perfeksjonert med årene.

– Han er blitt et lite orakel

Ambulansefagarbeiderne Simen Lunde (20) og Ida Nilsen Kirketeig (24) er positive til at kollega Andersen deler arbeidshverdagen deres på sosiale medier.

– Jeg synes det er veldig kult, sier Kirketeig og bryter ut i latter.

Latteren smitter over til Lunde.

– Hva er det dere ler av?, fleiper Andersen tilbake.

Lunde ser på journalisten, og sier spøkefullt:

– Erik er blitt et lite orakel, skjønner du. Og nå kan flere se det.

Les mer om saken og se bilder hos Haugesunds Avis (krever innlogging)